Societatatea iraniană s-a schimbat extrem de mult în ultimele trei decenii şi mai cu seamă în ultimii doi ani. Jurnaliştii de la Foreign Policy relatează că iranienii care au părăsit ţara şi vizitează acum capitala iraniană spun că în comparaţie cu aceasta, Londra pare un oraş ultraconservator. Operaţiile estetice au devenit un lucru obişnuit.
„Spre exemplu, operaţie ca a mea de nas sau orice altă operaţie estetică este normală. (Reporter – n.r.) Câţi dintre prietenii tăi au recurs la astfel de operaţii de înfrumuseţare? Cei mai mulţi dintre ei. Da, majoritatea lor”, spune o femeie din Iran.
Revoluţia sexuală este trădată în primul rând de rata scăzută a natalităţii, care presupune utilizarea la scară mare a contraceptivelor şi a altor forme de planificare familială. Rata anuală de creştere a populaţiei iraniene se ridica în 2012 la 1,2%, faţă de 3,9 la sută în 1986. Emanciparea sexuală le-a determinat pe iranience să-şi schimbe şi imaginea despre căsnicie. Nu se mai mărită la 20 de ani, ca în anii 80, ci la 30 de ani.
„Termenul „Revoluţie sexuală” reprezintă un instrument politic. Înseamnă că are loc o emancipare sexuală, în căsnicie şi în afara căsniciei”, afirmă Seyran Ates, activistă pentru drepturile femeilor.
Pe internet circulă din ce în ce mai multe filme porno filmate în casele iranienilor. Pentru că preacurvia este pedepsită aspru, actorii au feţele acoperite. Prostituţia ia amploare, mai ales cea masculină. Pe o stradă din Teheran sunt aliniaţi zeci de bărbaţi care aşteaptă cliente.
Una din cauzele revoluţiei sexuale din Iran este apariţia unei generaţii de femei educate. Peste 60% din studenţi sunt femei, lucru care a determinat autorităţile să ia măsuri de discrimnare pozitivă pentru bărbaţi ca să-i încurajeze să intre la facultate.
Cum vede Emil Hurezeanu aceste schimbări din societatea iraniană