Încă de la primele ore ale dimineţii, zecile de refugiaţi rămaşi în Serbia, în zona neutră de la punctul de trecere a frontierei de la Horgoș, spre Ungaria, încercau să îşi revină după violenţele de noaptea trecută.
Încă marcaţi de violenţe şi obosiţi, după o nouă noapte petrecută sub cerul liber, imigranţii sunt împărţiţi în două. În pofida tuturor ameninţărilor şi greutăţilor, vor să rămână în continuare acolo, până când se deschid graniţele Ungariei. Spun că se tem să meargă spre Croaţia şi Slovenia, pentru că nu ştiu cei îi aşteaptă pe acel traseu.
-Veţi încerca să mergeţi spre Croaţia?
- Nu, stăm aici.
- Şi veţi încerca să ajungeţi pe partea ungară?
- Da.
- Şi dacă nu puteţi?
- Putem, o vom face.
- Veţi rămâne pe loc.
- Da.
- Vom sta aici. Vom sta aici până se deschide graniţa.
Mulţi rămân la Horgoş, pentru că nu mai au bani de drum.
- Vreţi să mergeţi spre Croaţia?
- Aşteptăm să plecăm, dar el (n.r. - şoferul) spune că vrea 20 de euro. Dar oamenii nu mai au bani.
În cele din urmă, autorităţile sârbe au adus autocare în care imigranţii puteau călători gratuit aşa că mulţi dintre ei nu au mai stat pe gânduri. Au urcat în maşini şi au plecat spre graniţa Serbiei cu Croaţia.
Cei care au decis să rămână totuşi pe loc la Horgoș au protestat faţă de modul în care au fost trataţi de către forţele de ordine maghiare şi, în acelaşi timp au ţinut să mulţumească Serbiei.
Refugiaţii au format un zid uman în faţa graniţei dintre Serbia şi Ungaria şi cer astfel autorităţilor maghiare să deschidă frontierele.
În faţa acestei situaţii, autorităţile de la Budapesta au anunţat că nu vor renunţa la măsurile de apărare a frontierelor, iar graniţa va rămâne închisă cel puţin o lună.
Așa că, după Roszke, în Ungaria, punctul fierbinte al Europei s-a mutat la graniţa Serbiei cu Croaţia. Sute de refugiaţi au rupt cordonul forţelor de ordine şi au trecut la croaţi. Speră că, de-aici, vor putea merge mai departe, spre vestul Europei.