Ajutorul armat dat Siriei de către Rusia îngrijorează şi Israelul. Premierul israelian Benjamin Netanyahu va merge la Moscova săptămâna viitoare pentru a discuta situaţia din Siria - o informaţie confirmată de purtătorul de cuvânt al preşedinţiei ruse.
Între timp, într-un interviu pentru presa rusă, Bashar al-Assad a declarat că Europa este printre principalii vinovaţi de criza refugiaţilor.
"Europa este cea care poartă responsabilitatea pentru că a sprijinit, a acoperit terorismul şi continuă să o facă. Îi numeşte pe terorişti "moderaţi" şi îi împarte în grupuri, dar toţi sunt extremişti", a declarat Bashar al-Assad, preşedintele Siriei.
Liderul de la Kremlin îi dă dreptate preşedintelui sirian. Vladimir Putin a susţinut că, dacă Moscova nu ar fi intervenit, Europa ar fi fost invadată de încă şi mai mulţi imigranţi.
"Dacă Rusia nu ar fi sprijinit Siria, situaţia din această ţară ar fi fost mai rea decât cea din Libia, iar afluxul de refugiaţi ar fi fost mult mai mare", a declarat şi Vladimir Putin, preşedintele Rusiei.
Pe de altă parte, preşedintele sirian susţine că intervenţia coaliţiei internaţionale în lupta împotriva Statului Islamic este un eşec tocmai pentru că nu intervine cu trupe la sol.
"Realitatea este că, în ciuda faptului că această coaliţie şi-a început operaţiunile, Statul Islamic îşi continuă atacurile, iar coaliţia nu poate face nimic în această privinţă. Coaliţia nu schimbă situaţia la sol", a spus Bashar al-Assad.
Rusia nu pare să se teamă de asta. În ultimul timp a trimis cel puţin şase nave în Mediterana cu direcţia Siria. Moscova nu neagă faptul că trimite tehnică militară şi experţi, dar nici nu recunoaşte că experţii sunt de fapt trupe în toată regula.
"Aş vrea să vă spun că am sprijinit guvernul sirian pentru că se confruntă cu o agresiune teroristă. Am furnizat şi vom furniza tot suportul tehnic şi militar necesar. Şi le cerem şi altor state să ni se alăture", a spus Vladimir Putin.
Mişcarea strategică a Rusiei nu este pe placul Casei Albe, care se vrea principalul actor în lupta coaliţiei internaţiale împotriva Statului Islamic.
"Rusia este binevenită în participarea la efortul de luptă împotriva Statului Islamic. Aşa cum am spus şi înainte, continuăm să credem că eforturile Moscovei de a-l sprijini pe Assad şi de a continua să-i ofere sprijin sunt destabilizatoare şi contraproductive", a declarat Josh Earnest, purtătorul de cuvânt al Casei Albe.
Intervenţia sporită a Rusiei în Siria pare să fi venit într-un moment critic pentru regimul de la Damasc, a cărui armată este în pragul prăbuşirii şi care pierde tot mai mult teren în faţa jihadiştilor.
Pe de altă parte, mişcarea Moscovei are un scop strategic clar. Siria şi Iranul sunt principalii aliaţi ai Moscovei în regiune nu de acum, ci din timpul Războiului Rece. A pierde pe unul dintre aliaţii săi de bază în Orientul Mijlociu este un lucru inacceptabil pentru Rusia, care prin ambiţia de a rezolva dosarul sirian vrea să detroneze Statele Unite în calitate de principal actor mondial în regiune. Ca semn al implicării sale, Rusia vrea să construiască o unitate militară lângă portul Latakia, pe lângă cea de la Tartus, portul care adăposteşte flota rusească din Mediterana.