Wolfgang Sobotka, ministrul austriac de Interne: „Vom instala elementele de structură pentru construirea unui gard, dar nu vom construi gardul respectiv. Prin urmare, nu va exista ideea unei sigilări a graniţei”.
Asigurările date de oficialii austrieci mai calmează puţin spiritele între Viena şi Roma. Ideea construirii gardului a provocat o reacţie vehementă din partea italienilor, care spun acum că oficialii europeni trebuie să-şi concentreze atenţia în altă parte.
Angelino Alfano, ministrul italian de Interne: „Repatrierea refugiaţilor se poate face doar dacă migranţii ilegal nu reuşesc să fugă. Pentru a preveni acest lucru, trebuie să instalăm centre în Europa, nu doar în Italia, în care aceşti migranţi să fie ţinuţi”.
În ciuda divergenţelor, toată lumea se teme de acelaşi lucru - după încheierea acordului UE - Turcia, refugiaţii ar putea schimba ruta de tranzit. Odată ajunşi în Libia, ei s-ar putea îndrepta spre sudul Italiei, iar de aici, mai departe spre Austria şi Germania. Autorităţile austriece se tem că Pasul Brenner, punct de control dintre această ţară şi Italia, va fi luat cu asalt de sute de mii de oameni.
Thomas de Maiziere, ministrul german de Interne: „Ceea ce se întâmplă în Pasul Brenner este în mâinile Italiei. De aceea am discutat intens cu autorităţile italiene, care ştiu acest lucru”.
Temerile oficialilor europeni privind deschiderea unei noi rute de tranzit par să fie confirmate de numărul tot mai mare de refugiaţi care vin din Libia. Săptămâna trecută, cinci mii de refugiaţi au trecut din nordul Africii în Italia, navigând pe Marea Mediterană. Autorităţile europene se tem că numărul lor ar putea ajunge curând la un milion de oameni.