©FOTO: GULLIVER/GETTYIMAGES
Mii de fugari ajung zilnic în Germania, iar numărul lor ar putea ajunge la un milion şi jumătate, aproape dublu faţă de estimările oficiale.
Pe jos, prin câmpuri şi păduri, imigranţii trec nestingheriţi graniţa dintre Austria şi Germania. Călătoresc în grupuri mici pentru a nu atrage atenţia şi se aventurează departe de marile artere rutiere ca să nu atragă atenţia patrulelor de poliţie. Se tem că odată ce vor ajunge în centrele de primire şi vor fi înregistraţi vor fi obligaţi să rămână în Germania.
„Dacă suntem prinşi de poliţie, vom fi amprentaţi şi nu vom mai putea să plecăm din Germania. De aceea ne ferim de poliţişti”, explică unul dintre ei.
Tot mai mulţi imigranţi pretind că nu vor să se stabilească în Germania şi preferă alte ţări din vestul Europei sau din nord. Poliţiştii care patrulează în zona graniţei cu Austria spun că şi cei care ajung să se înregistreze aruncă imediat documentele şi îşi văd de drum.
„Găsim mereu aruncate în pădure actele primite de ei la înregistrare. Se tem că odată înregistraţi aici nu vor mai putea să ajungă în ţările în care au rude şi unde şi-ar dori să se stabilească. Sunt dispuşi să fie luaţi în evidenţă doar acolo. Din păcate pentru ei, noi nu îi putem lăsa să plece mai departe fără a trece prin acest filtru”, spune Michael Emmer, purtător de cuvânt al Poliţiei din Bavaria.
În ciuda celor două reuniuni ale miniştrilor de interne şi a unui consiliu european pe tema migraţiei, exodul este de neoprit. Totuşi, măsuri trebuie luate.
„Comisia Europeană şi statele membre vor detaşa în Grecia, în perioada următoare, o echipă comună formată din 600 de funcţionari pentru a oferi asistenţă autorităţilor în protejarea graniţelor externe ale UE”, a anunțat titraj Jean-Claude Juncker, preşedintele Comisiei Europene.
Până să obţină şi rezultate, preşedintele Consiliului European descrie criza refugiaţilor ca un test de rezistenţă pentru Uniunea Europeană şi critică lipsa de solidaritate a statelor membre.