Vestea că autorităţile maghiare vor termina săptămâna viitoare gardul de la graniţa cu Serbia i-a făcut pe refugiaţi să se grăbească în încercarea de a ajunge în Occident. Mii de oameni intră continuu în Ungaria şi se îmbarcă în trenurile care îi duc la graniţa cu Austria.
„Trebuie să-i scoatem din Ungaria cât mai repede posibil, înainte ca armata să intervină şi să încerce să rezolve situaţia”, spune o voluntară, la Nickelsdorf, în Austria.
Ajunşi în vestul Europei, unii dintre aceşti refugiaţi povestesc momentele grele prin care au trecut şi spun că Ungaria a fost cea mai dificilă etapă a călătoriei.
„Eram 70 de oameni şi ne-au dus într-o cameră de 20 de persoane. A trebuit să dormim în picioare pentru ca cei mici să poată dormi pe jos. Dacă nu eram de acord cu ce ne spuneau, ne-ar fi aruncat în România. (...) Ce să facem în România? Nu e nimic de făcut acolo!”, a declarat un refugiat.
Între timp, valuri de refugiaţi continuă să intre în Ungaria şi nu înţeleg de ce poliţiştii nu îi lasă să plece din tabere.
Comisia Europeană a propus, miercuri, o repartizare, potrivit unor cote obligatorii pe țări, a circa 160.000 de refugiați. României i-ar reveni găzduirea a 6.351 de refugiați, însă autoritățile române nu sunt de acord cu principiul unor cote obligatorii. Președintele și premierul au declarat că România are capacitatea de a găzdui doar 1.785 de imigranți. O poziție asemănătoare - de respingere a cotelor obligatorii - au și alte țări din sud-estul Europei.
Luni va avea loc întâlnirea miniştrilor de interne din Uniunea Europeană, care vor discuta problema imigraţiei și vor încerca să ajungă la un numitor comun. Preşedintele Consiliului European a anunţat că va convoca o întâlnire extraordinară a şefilor de stat şi de guvern din UE, dacă discuţiile dintre miniştrii de interne nu vor duce la niciun rezultat.