Reformatorul Arabiei Saudite a lăsat în urmă o avere de 18 miliarde de dolari și o economie înfloritoare

Data publicării:
ABDULLAH SICRIU

Milioane de saudiţi s-au rugat vineri pentru regele Abdullah, care le-a fost suveran timp de 10 ani. A urcat pe tronul Arabiei Saudite în 2005, dar în realitate administra deja statul de mai bine de zece ani, după ce alt frate, Fahd, care era rege la vremea aceea, suferise un atac cerebral. Deşi suveran al unei ţări musulmane extrem de conservatoare, rămâne în istoria ei pentru că a dat drept de vot femeilor.

A investit peste 36 de miliarde de dolari în crearea de locuri de muncă, a mărit ajutorul de şomaj şi a sprijinit construcţia de locuinţe. Pe plan extern, a căutat pe de o parte apropierea de Occident şi în privinţa Iranului a recomandat Statelor Unite să „taie capul şarpelui", prin distrugerea programului nuclear. Mai mult, a fost una dintre primele voci care a avertizat că ţările occidentale vor fi următoarea ţintă a jihadiştilor.

O familie numeroasă și conflictuală

Odată cu moartea lui Abdullah şi urcarea pe tron a regelui Salman, puterea de la Riyadh revine din nou în mâinile celei mai puternice ramuri a familiei regale. Salman este unul dintre cei Şapte Sudairi, o alianţă extrem de influentă, între şapte dintre fiii fondatorului dinastiei. Puterea lor s-a făcut simţită în 1982, când unul dintre ei a devenit rege şi a numit apoi doi prinţi moştenitori doar dintre fraţii lui buni.

Încercarea fraţilor Sudairi de a monopoliza accesul la tron i-a nemulţumit însă pe ceilalţi copii ai primului rege saudit, care a avut 45 de urmaşi. Pentru a aplana tensiunile, regele Fahd l-a desemnat succesor pe Abdullah, deşi îi era frate vitreg. Luptele interne pentru influenţă şi putere nu au încetat, iar clanul Sudairi a sperat timp de 10 ani să recupereze tronul. Ceea ce s-a şi întâmplat acum. Pentru a păstra pacea între ramurile familiei, prima decizie a noului rege a fost de a numi un prinţ moştenitor din afara clanului său.

„Cu voia lui Dumnezeu, vom rămâne pe calea cea dreaptă, urmată de această ţară din vremea întemeietorului său regele Abdul Aziz bin Saud şi de fiii săi”, a declarat noul rege.  

Economia în timpul lui Abdullah

Abdullah a fost unul dintre fiii lui Abdulaziz, regele fondator al Arabiei Saudite. Și, la fel ca tatăl său, a jucat un rol important în istoria acestei țări.

Deși stă pe un ocean de petrol și are o suprafață impresionantă, Arabia Saudită avea o economie modestă în 1996, de doar 163 de miliarde de dolari.

Sub conducerea lui Abullah, economia saudită a crescut de aproape cinci ori. Regele a știut cum să gestioneze resursele țării sale. În momentul în care Statele Unite au început să exploateze petrolul de șist și au redus importurile din Orientul Mijlociu, Arabia Saudită a început să caute clienți în Asia. Iar în 2009, China a devenit cel mai mare cumpărător de petrol saudit, depășind Statele Unite.

Cu banii încasați din petrol, Abullah a demarat programe uriașe de investiții. În 2008, la începutul crizei financiare mondiale, Arabia Saudită a prezentat un plan de stimulare economică de 400 de miliarde de dolari. În 2010 a anunțat un pachet de încă 348 de miliarde. Iar cheltuielile publice au fost accelerate la începutul Primăverii arabe.

Deși a încurajat populația să muncească, regele Abdullah a oferit ajutoare sociale mari pentru a evita izbucnirea unor revolte precum cele din Egipt, Siria sau Tunisia.

Motive de nemulțumire ar fi fost destule. În Arabia Saudită, democrația este în continuare absentă, iar drepturile omului, îndeosebi ale femeilor, sunt încălcate constant. Monarhul le-a oferit femeilor dreptul la vot, însă restul problemelor rămân nerezolvate.

Pe plan internațional, Regele Abullah a rămas un aliat al Statelor Unite și de curând a aprobat intervenția militară a Arabiei Saudite împotriva grupării teroriste Statul Islamic. În același timp, Abullah a profitat de izolarea Iranului ca să extindă influența Arabiei Saudite în Orientul Mijlociu și în țările musulmane din nordul Africii. În Egipt, Frăția Musulmană, gruparea politică și ideologică ce preluase puterea în urma înlăturării lui Hosni Mubarak, a fost detronată și cu ajutorul Arabiei Saudite.

Luna trecută, vârsta înaintată a regelui Abullah a început să își spună cuvântul. A fost internat pentru tratarea unei pneumonii, care, în cele din urmă, l-a învins.

Conducerea țării va fi preluată de fratele sau vitreg, Salman, despre care se spune că are o viziune mai conservatoare decât Abullah. Imediat dupa anunțul că regele saudit a murit, prețul petrolului a crescut ușor. Barilul Brent s-a apropiat de pragul de 50 de dolari.

În timpul domniei lui Abullah, producția de petrol a Arabiei Saudite a crescut cu o treime, ceea ce a jucat un rol important în prăbușirea cotației barilului în ultimele luni. În plus, Abullah a refuzat să reducă producția pentru a forța o creștere a prețurilor. După moartea sa, unii investitori au presupus că noul rege ar putea ordona o tăiere a producției. Însă și-au dat repede seama că politica Arabiei Saudite privind petrolul nu se va modifica prea repede nici sub noua conducere. Așa că petrolul a revenit pe scădere pe finalul zilei.

Noul rege, Salman, este unul dintre cei care au supravegheat transformarea capitalei Riyad într-o metropolă modernă, iar în timpul Războiului Rece a adunat bani pentru mujahedinii afgani care luptau împotriva Uniunii Sovietice. Printre ei se număra și Osama bin Laden. Însă în acea perioadă, cel ce avea să devină liderul al-Qaida primea susținere chiar și din partea Statelor Unite.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Marcel Ciolacu a susținut ultima ședință la Guvern ca premier al României. Mesajul pentru viitorul cabinet...
Digi FM
Tudor Chirilă a primit amenințări cu moartea: "Inboxul meu e plin de înjurături suburbane, dar am să spun...
Pro FM
Mariah Carey are doi copii de 13 ani. Cum arată acum gemenii artistei
Film Now
A renunțat la actorie în urmă cu 12 ani. Cum arată astăzi David Caruso, starul din „CSI: Miami”
Adevarul
Jurnalista din România, dezamăgită de Țara lui Moș Crăciun. „Laponia e prima țeapă pe care o iau de pe...
Newsweek
Calin Georgescu anunță ce face cu pensiile dacă ajunge președinte. Pensionarii trebuie să se teamă
Digi FM
Ion Țiriac și Dan Șucu, posibili investitori la un club italian de fotbal din Serie A
Digi World
O iluzie optică a făcut vâlvă pe rețelele sociale. Poți să ”vezi” cele trei creaturi din imagine în 15...
Digi Animal World
Cum arată un câine care a dispărut timp de 4 luni și a trăit în sălbăticie. Stăpânii abia l-au recunoscut...
Film Now
Daniel Craig, care a jucat în cinci filme James Bond și are o avere ce depășește 125 milioane de dolari: „Tot...
UTV
Mariah Carey ii semneaza sanul Rihannei, intr-un moment inedit, la ultimul concert de Craciun al artistei