Tot mai multe semne de întrebare după referendumul din Turcia care i-a deschis calea lui Erdogan spre puteri sporite. Opoziţia spune însă că Puterea a trişat şi cere anularea rezultatelor. În faţa acestor critici, Cancelarul Germaniei spune că respectă alegerea localnicilor, dar subliniază că şi Consiliul Europei are serioase rezerve faţă de conţinutul reformelor. La rândul lor, observatorii atrag atenţia că turcii nu au fost bine informaţi despre ce vor vota.
„Alegătorilor nu li s-au oferit informaţii imparţiale ale aspectelor-cheie ale reformelor. Libertăţile fundamentale, esenţiale, pentru un proces democratic, în general, au fost îngrădite”, spune Cezar Preda, observator al Consiliului Europei.
În ciuda neregulilor semnalate de opoziţie, referendumul a fost validat. Partidul Republican al Poporului spune că cel puţin două milioane şi jumătate de buletine de vot au fost folosite deşi nu aveau ştampila comisiei electorale. Nimic în neregulă, consideră autorităţile care susţin că s-a procedat la fel şi în trecut. Totuşi nevalidarea acelor voturi ar fi putut schimba deznodământul referendumului, cred cei care se opun schimbării Constituţiei din Turcia.
„Sunt supărată, am plâns toată noaptea. E trist că a trebuit să votăm pentru aşa ceva. În ultimii 15 ani s-a instalat treptat la putere Islamul radical şi acum am ajuns să fim conduşi de o dictatură”, spune o femeie din Turcia.
„Revolta celor care s-au simţit furaţi la vot s-a văzut şi în stradă. În oraşele unde tabăra "Nu" a dominat, turcii au protestat. Au fost sub pază strictă, însă, şi uneori agresaţi de cei care sărbătoreau victoria lui Recep Tayyip Erdogan. Bucuria simpatizanţilor puterii, a celor care şi-au dorit ca preşedintele să devină conducătorul suprem al ţării, a fost de nestăvilit”, relatează BBC.
„Este mai bine pentru ţară, pentru economie, pentru viitorul copiilor mei ca preşedintele Erdogan să fie mai puternic”, spune un alegător.
Modificările intră în vigoare peste doi ani după alegerile parlamentare şi prezidenţiale. Până atunci, o perioadă de tranziţie va permite trecerea treptată de la sistemul de guvernare parlamentar la cel prezidenţial. O primă măsură a fost anunţată deja. Recep Tayyip Erdogan va putea renunţa la neutralitatea politică şi se va putea reînscrie, de la sfârşitul acestei luni, în partidul pe care l-a fondat şi care acum reprezintă cea mai mare forţă din Parlament.