Rebelii Houthi nu mai sunt „o miliție zdrențuită în sandale”. Ce rol joacă în „Axa Rezistenței” și în conflictul din Orientul Mijlociu

Data publicării:
rebelii houthi
„Axa Rezistenței” este compusă din grupări militare cu sediul în Gaza, Liban, Irak și Yemen, care sunt susținute de Iran și se opun Israelului și SUA. Imagine cu caracter ilustrativ. Sursa foto: Profimedia Images

Rebelii Houthi au supraviețuit atacurilor SUA și ale Israelului și sunt singura grupare din formațiunile susținute de Iran din „Axa Rezistenței” care nu a suferit eșecuri serioase în ultimul an. De asemenea, nu mai sunt considerați „o miliție zdrențuită în sandale”, ci o nouă forță care sfidează și provoacă puterile mondiale în Orientul Mijlociu, notează DW.

Într-un discurs recent, liderul grupării Houthi din Yemen a anunțat cu mândrie cifrele „victoriilor” din ultimul an: a vizat 193 de nave care treceau prin țara lor și a lansat peste 1.000 de rachete și drone asupra dușmanilor lor, inclusiv asupra Israelului, a anunțat luni Abdul-Malik al-Houthi. Toate acestea au fost în sprijinul Hamas din Gaza și al grupării Hezbollah din Liban, a spus el.

Descriși anterior ca „o miliție zdrențuită în sandale” sau „fermieri cu arme”, grupul rebelilor Houthi a lansat, de asemenea, rachete balistice asupra Israelului și a doborât recent o dronă americană.

Și, cel puțin până acum, nimic nu pare să-i fi oprit, nici măcar forța operațională maritimă internațională care protejează transportul maritim în Marea Roșie sau bombardamentele aeriene repetate ale zonelor pe care le controlează.

Gruparea rebelilor din Yemen e din ce în ce mai puternică

Houthi sunt membri mai puternici, mai pricepuți din punct de vedere tehnic și mai proeminenți ai Axei Rezistenței decât erau la începutul războiului”, a scris Mike Knights, un membru senior la Institutul Washington pentru Politica Orientului Apropiat, într-o analiză luna aceasta.

Așa-numita „Axă a Rezistenței” este compusă din grupuri militare cu sediul în Gaza, Liban, Irak și Yemen, care sunt toate – într-o măsură sau alta – susținute de Iran și se opun Israelului și SUA.

Houthi au trecut, fără îndoială, acest an al războiului fără a suferi eșecuri majore și au avut cea mai bună performanță militară dintre toți jucătorii Axei”, a explicat Knights.

Drept urmare, Houthi devin din ce în ce mai proeminenți membri ai Axei, iar liderul lor, al-Houthi, este chiar în cărți ca să ia locul șefului Hezbollah Hassan Nasrallah, care a fost ucis de Israel luna trecută.

În absența lui Nasrallah, Abdul-Malik al-Houthi a acționat rapid pentru a umple golul”, confirmă Mohammed Albasha, un analist de securitate din SUA, specializat în Orientul Mijlociu și Yemen. „Houthi au acaparat lumina reflectoarelor”.

Vor fi rebelii Houthi mai periculoși în conflictul din Orientul Mijlociu? 

În primul rând, distanța lor față de Israel este un avantaj: spre deosebire de alte grupuri ale Axei Rezistenței, cum ar fi Hezbollah și Hamas, Houthi se află la peste 2.000 de kilometri distanță de Israel, a subliniat Albasha.

În plus, Hezbollah a fost sub controlul Israelului timp de patru decenii, în timp ce cunoștințele despre Houthi rămân limitate”, a adăugat acesta.

Houthi au fost, de asemenea, implicați în lupte de zeci de ani, mai întâi ca parte a unei insurgențe împotriva dictaturii din Yemen începând din 2004, apoi din 2014 într-un război civil după sfârșitul dictaturii și, cel mai recent, împotriva unei coaliții internaționale conduse de Arabia Saudită care și-au sprijinit adversarii în războiul civil.

De-a lungul deceniilor de conflict, Houthi au descentralizat toate aspectele operațiunilor lor, de la aprovizionarea cu combustibil și alimente până la fabricarea de arme”, a mai precizat Albasha. Bazele lor sunt ascunse în munții Yemenului și în tuneluri subterane, ceea ce face ca loviturile aeriene să fie mai puțin eficiente, iar „registrul lor puternic în operațiuni terestre” face ca nicio forță străină să aibă în vedere o invazie terestră, spune el.

De asemenea, Houthi au stabilit contacte importante. Au birouri în Irak și au revendicat atacuri asupra Israelului în cooperare cu milițiile susținute de Iran din Irak.

Houthi primesc probabil și un sprijin mai bun pentru arme din Iran. „Înainte de 7 octombrie 2023, Iranul a furnizat rebelilor din Yemen versiuni mai vechi de rachete și drone”, a explicat Albasha. „Acum, Houthi lansează variante modificate ale rachetei iraniene Kheibar Shekan [balistice cu rază medie de acțiune]. Este doar o chestiune de timp până când rachetele hipersonice Fattah [ale Iranului] apar în Yemen – dacă nu au făcut-o deja”.

După cum a argumentat Knights în studiul său din octombrie, Yemenul ar fi un loc ideal pentru astfel de rachete datorită locației și potențialului de a ascunde arme în munți.

Rebelii Houthi ar putea ataca infrastructura țărilor învecinate

Având în vedere locația lor aproape de Arabia Saudită și Emiratele Arabe Unite, Houthi au și potențialul de a-și lovi vecinii și de a perturba și mai mult comerțul și afacerile globale. Săptămâna trecută, în timp ce a anunțat atacuri cu rachete asupra Israelului, purtătorul de cuvânt al Houthi a spus că rebelii iau în considerare toate „interesele americane și britanice din regiune aflate sub raza de acțiune a focului nostru”.

Dacă Israelul atacă în cele din urmă unitățile de producție de energie ale Iranului ca răzbunare pentru recentul atac cu rachete al Teheranului, Houthi ar putea să răspundă țintind instalațiile energetice ale aliaților SUA. Anterior, aceștia au lansat rachete atât către unitățile de producție de petrol din Arabia Saudită, cât și din Emirate.

Este un lucru de care trebuie să vă îngrijorați cu siguranță”, a declarat Mick Mulroy, membru senior la Institutul din Orientul Mijlociu din Washington și fost adjunct al secretarului adjunct al apărării din SUA.

Houthi ar putea ataca infrastructura țărilor învecinate, iar Iranul ar putea mina strâmtoarea Ormuz. Iranienii au cu siguranță capacitatea de a face asta și asta ar opri, în esență, transportul de energie din regiune, trimițând unde de șoc din punct de vedere economic. Și apoi, desigur, Houthi ar putea continua să atace nave”, a subliniat el.

Atitudinea grupării s-a schimbat

Un alt motiv pentru care Houthi ar putea deveni mai importanți este puțin mai ezoteric. Este vorba despre atitudinea grupului.

Cu două decenii de victorii în spate, au devenit mai îndrăzneți”, a explicat Albasha. „Mulți dintre luptătorii lor au fost în război încă din tinerețe și au puțin de pierdut. Această mentalitate „de ce nu?” le oferă un avantaj strategic și pot depăși limitele pe care alții ar ezita să le depășească”, a sugerat el.

Pentru Iran, Houthi pot fi considerați atât o povară, cât și o formă de pârghie”, spune Ibrahim Jalal, un expert în Yemen la Centrul Carnegie pentru Orientul Mijlociu. „Sunt o pârghie din cauza impredictibilității lor, dar o povară în sensul că aleg continuu să escaladeze. Președintele iranian a făcut chiar remarci în acest sens, că acești tipi sunt nebuni”.

Jalal menționează că la un moment dat, la scurt timp după ce SUA au amenințat cu un răspuns militar la campania rebelilor împotriva transportului maritim, Houthi au început să scandeze, „Nu ne pasă, facem din el un război mondial major”, la mitingurile lor.

Și lor chiar nu le pasă, este un pic nebunesc”, spune Jalal. „Și asta reflectă nivelul lor de desconsiderare față de populația civilă din Yemen, care a trecut prin lupte și încercări economice uriașe în ultimele două decenii. Acum ei [Houthi] provoacă și mai multe probleme, cum ar fi atacurile aeriene israeliene asupra infrastructurii civile, ceea ce înseamnă că populația suferă și mai mult”.

Editor : M.I.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri