Palestinienii au ieșit azi în stradă pentru a-i sprijini pe „frații din Fâșia Gaza și întreaga Palestină”. „Într-o bună zi vom fi alături de ei pentru a elibera Palestina și ne vom ruga împreună în Ierusalim, în moscheea Al Aqsa”, a spus unul dintre manisfestanți, citat de presa internațională.
Manifestații similare au avut loc și în Seul, Sidney și New York. Protestatarii s-au adunat furioși în faţa consulatelor, ambasadelor şi lanţurilor de magazine israeliene.
Ostilitățile dintre israelieni și palestinienii din Fâșia Gaza au declanșat reacții diferite în rândul liderilor politici.
„Sunt foarte îngrijorat în legătură cu ce se întâmplă în Fâșia Gaza. Ne vom folosi influența pentru a evita ce-i mai rău”, a transmis Francois Hollande, președintele Franței
„Răspunderea este a Hamas. Ei susţin că urmăresc interesul palestinienilor, dar, prin acţiunile lor, arată o agendă total diferită”, a declarat Mark Toner, purtător de cuvânt Departamentul de Stat al SUA.
„Ţările arabe şi musulmane ar trebui să se folosească de poziţia lor, pentru a determina Guvernul american şi tările europene să pună presiune pe Israel să oprească atacul din Gaza”, a afirmat Hassan Nasrallah, liderul Hezbollah.„Bineînţeles că răspundem cu forţă împotriva lansării de rachete spre centru şi sudul Israelului. Suntem pregătiţi, dacă este necesar, să extindem operaţiunea într-un mod semnificativ”, a declarat Benjamin Netanyahu, premierul Israelului.
Noile confruntări între armata israliană şi militanţii palestinieni vin după ce fusese anunţat un armistiţiu de încetare a focului pe parcursul vizitei premierului egiptean în Fâşia Gaza. Mulţi specialişti consideră sosirea demnitarului drept o acţiune de sprijin fără precedent pentru Hamas, în timp ce alţii spun că operaţiunea Israelului în Fâşia Gaza ar putea semnala un viitor atac împotriva Iranului. Jurnaliştii de la Haaretz susţin că premierul Benjamin Netanyahu şi ministrul Apărării, Ehud Barak, nu au renunţat la visul unei operaţiuni majore împotriva Iranului.
La rândul său, secretarul-general al Națiunilor Unite a condamnat lansarea rachetelor din Gaza, dar a cerut şi oficialilor israelieni să fie rezervaţi.
Dezbatere la „Jurnalul de seară”
Subiectul a fost dezbătut în emisiunea „Jurnalul de seară” de jurnalistul Emil Hurezeanu, invitatul lui Cosmin Prelipceanu.
„Eu cred că Israelul încearcă acum să forțeze nota tocmai pentru a obține din partea Statelor Unite o reimplicare, o reformulare a politicii lor în Orientul Apropiat”, a comentat jurnalistul Emil Hurezeanu.
Tensiunea atinge cote alarmante în Orientul Mijlociu. Israelul a anunţat că a închis toate drumurile spre Fâşia Gaza şi a anunţat că zona este una „militarizată închisă”, măsuri care sugerează declanşarea unei ofensive terestre. De cealaltă parte, surse medicale palestiniene au anuntat ca patru oameni și-au pierdut viata într-un nou raid aerian israelian în Fâşia Gaza. Potrivit aceloraşi surse printre victime se afla și un lider Hamas.
Schimbul de violenţe din Fâşia Gaza a început în urmă cu trei zile şi în ciuda unui armistriţiu temporar conflictul pare să se intensifice. Până acum 28 de oameni şi-au pierdut viaţa, 150 de raiduri au fost lansate de aviaţia israelienă şi 500 de rachete trase de Hamas către Israel.