În SUA, „două forțe se luptă pe marginea prăpastiei” și fiecare își joacă propria carte, a declarat Răzvan Orășanu în emisiunea „Jurnal extern” de la Digi24.
El a arătat că președintele Barack Obama ar putea accepta să taie din cheltuielile bugetare. O altă soluție ar fi ca SUA să se împrumute mai mult de pe piața internațională, de la China, ceea ce ar duce la o dublare a datoriei și ar fi o victorie a celor care susțin că nu contează nivelul de îndatorare. O posibilitate ar mai fi majorarea taxelor, dar ar echivala, practic, cu o sinucidere politică.
Constituția americană este astfel făcută, încât Congresul decide asupra banilor națiunii, iar președintele nu prea are ce să facă decât să vorbească, a spus Răzvan Orășanu, reamintind că aceasta a fost și strategia lui Bill Clinton la precedenta situație de „fiscal cliff”, din anii 90. „În România, guvernul are posibilitatea ordonanței de urgență, acolo nu merge”, a punctat expertul.
Totuși, dacă se va ajunge la situația în care Statele Unite nu vor mai fi capabile să-și achite la timp datoriile, atunci vom asista la o „contagiune importantă” la scară mondială, a spus Răzvan Orășanu.
Urmăriți-i comentariile în materialul video de mai sus.
În emisiunea „Jurnal extern”, Răzvan Orășanu a comentat și situația din Italia, unde Silvio Berlusconi este pe cale să fie scos din viața politică. Evenimentele din Italia pot pune în pericol economia și funcționarea țării, dar Italia, cumva, nu se dezminte, a spus Răzvan Orășanu, referindu-se la instabilitatea politică specifică acestui stat. Răzvan Orășanu se așteaptă la sciziunea partidului lui Berlusconi, dar este convins că Il Cavaliere va fi scos din viața politică. „Tot ceea ce se întâmplă în Italia este de maximă importanță pentru Uniunea Europeană”, spune Răzvan Orășanu. „O țară precum Italia nu poate fi salvată dacă intră în dificultate economică” precum Grecia, a explicat expertul.