Ucraina se apropie de un moment decisiv: organizarea în Crimeea a referendumului pentru alipirea la Rusia, vot de care depinde dacă va fi război sau pace în zonă. Armata rusă şi-a intensificat manevrele militare de la graniţele cu Ucraina, în timp ce NATO face exerciţii nu departe de frontierele ruseşti. Statele Unite au trimis avioane de luptă în Polonia, iar Rusia are astfel de aparate în Belarus. În acest timp, calea diplomatică pentru rezolvarea crizei mai are o şansă: vineri, la Londra, se întâlnesc secretarul de stat american John Kerry şi ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov.
Situaţia din Ucraina rămâne explozivă. La Doneţk, o persoană care manifesta în favoarea Kievului a fost ucisă de susţinătorii Moscovei. În Crimeea, comandantul unei unităţi militare ucrainene a cerut ordine precise de la superiorii săi de la Kiev. Colonelul a ameninţat că dacă nu va primi instrucţiuni va deschide focul asupra trupelor ruseşti care îi blochează unitatea. Este vorba despre acelaşi comandant care săptămâna trecută a sfidat trupele ruseşti şi le-a cerut să plece din faţa unităţii sale.
În acest timp, Rusia desfăşoară manevre militare de amploare. La rândul său, Alianţa Nord-Atlantică desfăşoară o serie de exerciţii în nordul Norvegiei, în apropierea graniţei cu Rusia. În sprijinul Kievului au venit şi autorităţile americane, care au trimis în Polonia mai multe avioane de luptă F-16.
Pe fondul acestor pregătiri militare, şeful diplomaţiei americane spune că este pregătit pentru negocierile cu ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov: „Vom oferi anumite opţiuni ministrului de externe Lavrov şi preşedintelui Putin, prin el, şi Rusiei, cu speranţa - şi cred că speranţele lumii - că vom fi capabili să găsim o cale de reconciliere”, a spus John Kerry.
Ministrul britanic de Externe William Hague a cerut Rusiei să anuleze referendumul din Crimeea, pentru a evita impunerea unor sancţiuni internaţionale: „Vom continua să încercăm să găsim o cale diplomatică rezonabilă, dar în absenţa unui progres, desigur, restul lumii va lua măsuri suplimentare”, a spus el.
Noile autorităţi de la Kiev doresc să evite declanşarea unui conflict în Crimeea, dar sunt pregătite şi pentru o eventuală invazie în estul Ucrainei.
Ambasadorul rus la ONU: „Rusia nu vrea război, iar ruşii nici atât”
„Rusia nu vrea război, iar ruşii nici atât, şi sunt convins că nici ucrainenii” nu îşi doresc, a afirmat joi ambasadorul rus la ONU, Vitali Ciurkin, evocând criza din Ucraina la Consiliul de Securitate al Naţiunilor Unite în prezenţa premierului ucrainean Arseni Iaţeniuk. Afirmând că vrea să îi răspundă direct lui Arseni Iaţeniuk, Vitali Ciurkin i-a acuzat pe europeni şi pe americani că au provocat această criză, incitându-i pe ucraineni să înlăture de la putere forţa guvernamentală legitimă.
Rusia nu doreşte exacerbarea acestei crize, a adăugat Ciurkin. El a apărat legitimitatea referendumului care va avea loc duminică în Crimeea, referindu-se, în special, la independenţa Kosovo, nerecunoscută de Moscova. În opinia sa, acest referendum se justifică printr-un vid juridic apărut în Crimeea în urma „înlăturării neconstituţionale de la putere a Guvernului de la Kiev”.
Ciurkin a vorbit în faţa mai multor ambasadori occidentali, inclusiv cei ai Statelor Unite, Franţei şi Marii Britanii, care cu toţii au apreciat că referendumul din Crimeea este ilegal şi au solicitat lansarea unui dialog politic între Moscova şi Kiev, cu scopul de a soluţiona paşnic criza ucraineană. El a făcut ironii pe seamna „situaţiei idilice” din Ucraina imaginate de occidentali şi a repetat că Rusia nu va recunoaşte legitimitatea noilor autorităţi de la Kiev.
Pe de altă parte, premierul ucrainean Arseni Iaţeniuk a cerut în faţa Consiliului de Securitate ca Rusia să îşi retragă trupele suplimentare din Crimeea şi să accepte lansarea unor negocieri. Cu trei zile înainte de referendumul din Crimeea, premierul ucrainean declară că „încă mai există o şansă pentru soluţionarea paşnică a conflictului”.
Pe teren, Rusia organizează manevre militare în regiunea Rostov-pe-Don, în apropiere de graniţa cu Ucraina. Aproximativ 4000 de paraşutişti ruşi, 36 de avioane şi aproximativ 500 de vehicule participă la aceste exerciţii, potrivit agenţiei de presă Itar-Tass.
În plus, Rusia a mobilizat în Belarus şase avioane de luptă de tip Su-27 şi trei avioane de transport militar.