Război rece în vârful lumii: Canada revendică Polul Nord. Vladimir Putin masează trupe suplimentare în zona arctică. Care sunt mizele
Data publicării:
Canada a revendicat luni seară oficial Polul Nord şi îl va revendica și la Organizația Națiunilor Unite. În replică, Vladimir Putin a cerut ca numărul soldaților ruși din zona arctică să crească. De câțiva ani, Polul Nord este câmpul de bătălie al unui război rece între Canada, Danemarca și Rusia pentru rezervele imense de petrol și gaze de sub ghețurile arctice.
Prin revendicarea Polului Nord, Canada susține că își apără suveranitatea teritorială, iar această suveranitate trebuie recunoscută și de comunitatea internațională: „Guvernul nostru a alocat și va continua să aloce toate resursele necesare recunoașterii internaționale a întregii platforme continentale canadiene, atât în Oceanul Atlantic cât și în cel Arctic. Pe scurt, avem obligația să revendicăm întreaga platformă ca fiind o parte a acestei țări mărețe”, a declarat ministrul canadian de Externe John Baird.
Canada și-a depus deja revendicarea Polului Nord la Organizația Națiunilor Unite. În săptămânile viitoare, va depune la ONU şi date care să demonstreze faptul că, din punct de vedere geologic, deține o mare parte din Zona Arctică. Rusia și Danemarca susțin însă același lucru, iar răspunsul Moscovei la revendicările Canadei a fost dur: preşedintele rus Vladimir Putin a cerut marţi „Să se acorde o atenţie sporită desfăşurării de infrastructuri şi unităţi militare în Arctica”.
Experţii în energie estimează că la Polul Nord se găsesc 15% din rezervele de petrol şi 30% din rezervele de gaze încă nedescoperite ale lumii. De aici şi interesul foarte mare pe care îl au aceste ţări pentru o întindere pustie de gheţuri. Spre nemulţumirea activiştilor Greenpeace, Rusia a început deja să exploateze resursele din propriile regiuni arctice care nu pot fi revendicate de Canada. Însă cele mai mari zăcăminte sunt cele aflate în zonele greu accesibile.
În pledoaria sa la ONU, Canada ar urma să folosească argumente asemănătoare cu cele înaintate de România la Haga în procesul câștigat cu Ucraina pentru platforma continentală din Marea Neagră din apropierea Insulei Șerpilor.