Răsturnare de situație în toiul crizei de Remdesivir. Medicamentul americanilor de la Gilead, declarat ineficient de un studiu al OMS

Data publicării:
donald trump impreuna cu seful companiei care fabrica remdesivir, in biroul oval
Donald Trump, alături de șeful Gilead, în Biroul Oval. sursa foto Profimedia Images

Medicamentul antiviral Remdesivir nu s-a dovedit eficient în a împiedica moartea pacienţilor cu Covid și nici în a reduce durata spitalizării acestora, susține un studiu realizat de OMS.  Studiul contrazice alte două mari studii americane care au susținut că Remdesivir ar putea reduce durata spitalizării.

Medicamentul "pare să aibă un efect redus sau niciun efect asupra pacienţilor internaţi cu COVID-19, dacă se ia în considerare rata mortalităţii, debutul ventilaţiei sau durata spitalizării", se arată în studiul Solidarity al OMS, care a observat efectele pe care le-au avut tratamentele cu Remdesivir și a încă trei medicamente asupra a 11 266 bolnavi de Covid. 

Niciunul dintre medicamente nu a avut efect substanțial asupra ratei mortalității și nici nu a redus necesitatea ventilării mecanice a pacienților, susține Financial Times care a obținut o copie a studiului. 

”Aceste tratamente cu remdesivir, hidroxiclorochină, lopinavir și interferon au arătat efect nesemnificativ asupra reducerii mortalității pacienților internați”, mai spune studiul OMS. Tot acesta susține că aceste medicamente au avut efecte nesemnificative și asupra duratei internării, dar cercetătorii OMS au precizat că studiul lor a vizat în principal impactul acestor medicamente asupra mortalității pacienților bolnavi de Covid aflați în spitale. 

Remdesivir, o afacere profitabilă

Washington a autorizat la data de 1 mai utilizarea acestui medicament, fabricat de compania farmaceutică americană Gilead Sciences şi dezvoltat iniţial ca tratament împotriva virusului Ebola. Uniunea Europeană şi alte ţări au autorizat şi ele Remdesivir, chiar și în condițiile în care compania Gilead a stabilit un preț foarte mare pentru tratament: 390 de dolari. Pentru tratamentul unui pacient este nevoie de șase doze, costul total fiind de 2.340 de dolari pe pacient.

Imediat după anunțarea prețurilor de achiziție, SUA au cumpărat practic toate stocurile de Remdesivir pentru următoarele trei luni. Administraţia Trump a cumpărat peste 500.000 de doze, ceea ce reprezenta toată producţia Gilead pentru iulie şi 90% din august şi septembrie.

Ulterior au fost încheiate protocoale prin care și Comisia Europeană a putut avea acces la acest medicament. La sfârșitul lui iulie, Comisia Europeană a semnat un contract de 63 de milioane de euro cu compania farmaceutică Gilead pentru a asigura doze de Veklury, denumirea comercială a Remdesivir, pentru circa 30.000 de pacienți din țările membre, inclusiv România. Veklury a fost primul medicament autorizat la nivelul UE pentru tratamentul COVID-19.

După publicitatea făcută la nivel global medicamentului ”minune”, cei de la Gilead au vândut patentul și altor țări, ca să-și fabrice singure dozele de Remdesivir. În UE, Ungaria a anunțat că a început propria producție de antiviral. 

Editor : A.V.D

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Cuplul Ceaușescu, doi bătrânei la „Ia-mă, nene” și pachetul misterios plasat în portbagajul mașinii luate...
Digi FM
Kevin Costner, vacanță în Aspen alături de fiica sa adolescentă. Actorul este tatăl a șapte copii
Pro FM
Soția lui Kanye West, într-o pelerină transparentă de ploaie, cu nimic pe dedesubt. El, cu mască pe față...
Film Now
I-a arătat imagini nud și i-a vorbit despre dependența lui de pornografie. Blake Lively l-a dat în judecată...
Adevarul
De când va fi fabricată Dacia Spring în Europa: va duce la o scădere masivă a costurilor
Newsweek
Cu ce precizie iau pensia, în 2025, românii care au muncit în Germania? Haos cu pensiile în România
Digi FM
Controversă după momentul Aurei Șova cu Marius Manole, din finala Vocea României 2024: "Respectul faţă de...
Digi World
O vedetă TikTok a murit la doar 19 ani din cauza unei boli foarte rare care afectează doar câteva sute de...
Digi Animal World
Cum arată câinele care valorează un milion de euro. A fost conceput și născut în România: „A câștigat toate...
Film Now
Cum arată la 44 de ani fiul tatuat al lui Michael Douglas, care-i seamănă leit. De ce a făcut Cameron șapte...
UTV
Andreea Balan si George Burcea, impreuna la serbarea fiicei lor, Ella. Au lasat in urma certurile pentru...