Studiul ia în calcul date privind alfabetizarea, cunoştinţele matematice şi abilităţile de rezolvare a problemelor, în rândul populaţiei adulte. La analfabetism, o poziţie extrem de proastă o au ţările din spaţiul latin al Europei. Franta, Spania şi Italia închid clasamentul.
Aceleaşi state stau cam la fel de prost şi în ceea ce priveşte matematica. Spania este de această dată pe ultimul loc în clasament. De altfel, în această ţară 31% dintre adulţi au recunoscut că întâmpină probleme la compararea preţurilor sau chiar la citirea facturii de electricitate. Doar 5% dintre spanioli ştiu să scrie corect şi să înţeleagă un text scris, o medie de trei ori mai slabă decât în restul ţărilor dezvoltate.
Cei mai educaţi adulţi pot fi întâlniţi în Japonia. Niponii conduc la categoria scris şi înţeles texte, dar şi la rezolvarea de probleme aritmetice. Următoarele două clasate sunt Finlanda şi Olanda, însă cu adevărat surprinzătoare a fost considerată prezenţa în top 10 a trei state din spatele cortinei de fier: Estonia, Slovacia şi Republica Cehă, ţări care depăşesc cu mult Statele Unite, Germania sau Marea Britanie.
În concluzie, raportul atrage atenţia asupra faptului că o mare parte a forţei europene de muncă deţine un nivel scăzut de competenţe, iar acest lucru este o provocare majoră pentru autorităţile naţionale şi internaţionale, în condiţiile în care cererea de forţă de muncă este în scădere, în timp ce nevoia de competenţe este într-o creştere permanentă.