Domeniul construcţiilor din Qatar este plin de abuzuri. Muncitorii nu îşi primesc salariile, iar condiţiile în care muncesc sunt inumane. Cel puţin aşa susţin ONU şi Amnesty International, în urma anchetelor făcute pe şantierele Cupei Mondiale de Fotbal din 2022. Ambele instituţii au cerut reforme, mai ales în privinţa sistemului de muncă numit Kafala, prin care angajatul devine, efectiv, sclavul angajatorului din Qatar pe perioada contractului.
Organizaţiile internaţionale cer în primul rând eliminarea obligaţiei muncitorilor de a plăti angajatorului o taxă, fără de care nu ar primit viza de ieşire din Qatar. Emiratul din Golful Persic are cea mai mare rată de muncitori imigranţi din lume, în condiţiile în care ei reprezintă 88 % din populaţia ţării.
În urma repetatelor critici şi a ameninţărilor că ar putea fi anulată Cupa Mondială din 2022, găzduită de Qatar, autorităţile de la Doha au luat măsuri. Nimeni nu spune însă exact care sunt reformele gândite de autorităţile de la Doha.
Condiţiile dificile, chiar inumane, în care lucrează muncitorii imigranţi sunt o problemă în toate ţările din Golful Persic. Chiar şi românii au avut parte de astfel de experienţe, nu doar lucrătorii veniţi din Asia. Ultimul caz a fost al unui grup de 21 muncitori români. Aflaţi la muncă în Dubai, fără posibilitatea de a pleca, ei au făcut apel la autorităţile române să îi ajute să revină în ţară.