Purtarea măștilor de protecție în public, inclusiv în spațiile deschise, ar putea fi „arma secretă” care a ajutat guvernul japonez să țină epidemia de COVID-19 sub control. Și asta pentru că, atunci când noul coronavirus a ajuns în Japonia, oamenii au făcut ceea ce erau demult obișnuiți să facă: să-și pună, automat, măștile de protecție, se arată într-un articol New York Times.
Acoperitul feței cu o mască chirurgicală, în special în timpul sezonului gripal, este un lucru cât se poate de obișnuit în această țară. Astfel, în timpul epidemiilor de gripă sezonieră, trenurile pline de navetiști cu fețele pe jumătate acoperite de măști chirurgicale reprezintă o imagine obișnuită în Japonia.
O explicație stă în cultul față de muncă pe care îl au japonezii: un angajat care suferă de o mică răceală, de rușine că ar fi nevoit să stea acasă și să nu meargă la muncă, preferă să-și pună o astfel de mască pe față și să se ducă, totuși, la birou.
Până în prezent, Japonia, o țară cu o populație de peste 126 de milioane de locuitori, a raportat peste 17.000 de infecții și 900 de decese provocate de noul coronavirus.
„Japonia este o țară unde distanțarea socială lasă de dorit, barurile karaoke sunt în continuare deschise iar transportul în comun este arhiplin. Cu toate acestea, japonezii au făcut un lucru și l-au făcut bine: au purtat măști”, a declarat Jeremy Howard, cercetător la Universitatea din San Francisco, care a studiază modul în care purtatul măștilor de protecție împiedică răspândirea coronavirusului.
„Cea mai bună dovadă, din acest punct de vedere, o reprezintă Japonia care, la fel ca și alte țări în care oamenii poartă din obișnuință măști de protecție, a înregistrat un succes în ținerea epidemiei sub control”, a declarat Akiko Iwasaki, profesor de imunobiologie la Yale.
Japonia a ridicat, pe 25 mai, starea de urgență decretată la începutul lunii aprilie.
Editor web: M.L.