Zeci de mii de oameni au protestat la Teheran în faţa fostei Ambasade a Statelor Unite faţă de dezgheţul dintre cele două ţări, iniţiat de preşedintele Hassan Rohani. Protestatarii au strigat sloganuri antiamericane şi antiisraeliene şi au ars steagurile celor două ţări.
Pe 4 noiembrie 1979 mii de studenţi iranieni atacau ambasada Statelor Unite la Teheran şi luau ostatici 52 de diplomaţi şi angajaţi ai misiunii americane.
Studenţii iranieni cereau aducerea în ţară a Șahului Mohammed Reza Pahlavi, care fusese înlăturat de la putere la începutul anului 1979, în urma revoluţiei islamice. Criza ostaticilor de la Teheran a durat 444 de zile. A fost momentul în care Statele Unite au rupt relaţiile diplomatice cu Iranul. Washingtonul a impus noului regim embargo comercial şi restricţii de călătorie.
Treptat, Statele Unite au devenit inamicul numărul unu al Iranului, iar tensiunile dintre cele două ţări s-au accentuat în 2005, odată cu venirea la putere a lui Mahmoud Ahmadinejad. Abia în septembrie anul acesta se fac primii paşi spre dezgheţarea relaţiilor dintre Washington şi Teheran după ce moderatul Hassan Rohani ajunge preşedinte.
După 34 de ani de tensiuni, cele două ţări au dat noi semne de apropiere după ce preşedinţii celor două ţări, Barack Obama şi Hassan Rohani, au avut o convorbire telefonică.
Proteste violente la Teheran, unde câteva zeci de mii de iranieni au demonstrat împotriva Statelor Unite şi au ars în stradă drapelul american. Manifestatiile au loc chiar în ziua în care se împlinesc 34 de ani de la luarea de ostatici din ambasada SUA de la Teheran, o criză care a durat 444 de zile şi care a dus la îngheţarea relaţiilor diplomatice dintre Statele Unite şi Iran, pentru mai bine de trei decenii. Cele două ţări au reluat convorbirile la nivel înalt acum două luni, după venirea la putere a presedintelui Hassan Rohani.