Revoltă anticomunistă în toată regula în Hong Kong! Sute de localnici au ocupat şi vandalizat sediul parlamentului, în vreme ce alţi protestatari au blocat străzile din jurul clădirii. Poliţiştii au tras cu gaze lacrimogene ca să îi împrăştie pe demonstranţii care şi-au arătat nemulţumirea în ziua în care se împlineau 22 de ani de când metropola financiară trecea de la Coroana Britanică la China comunistă. Mulţi localnici militează acum pentru revenirea sub tutela Marii Britanii.
Furioşi, protestatarii au spart uşile de sticlă ale parlamentului după un asalt de durată în care au folosit răngi, bâte şi un cărucior metalic. Odată intraţi în clădire, au scris pe pereţi mesaje împotriva Chinei şi actualei puteri din Hong Kong, consideră prea apropiată de comuniştii chinezi. Au arborat vechiul steag al oraşului din timpul administraţiei britanice, în semn că regretă acele vremuri şi au rupt portretele mai multor foşti parlamentari.
Protestatarii au ieşit apoi din parlament după ce trupele speciale din Poliţie i-au anunţat că îi vor evacua cu forţa dacă nu pleacă singuri. În paralel, forţele de ordine nu au lăsat demonstranţii să stea în jurul clădirii oficiale şi au tras cu gaze lacrimogene ca să risipească mulţimea.
Ostilităţile din jurul Legislativului au avut loc la capătul unei zile de proteste masive. Sute de protestatari au ocupat mai multe străzi din centrul oraşului şi au format baricade din garduri metalice şi pubele de gunoi. La un moment dat, unii au atacat forţele de ordine, care au răspuns cu gaze lacrimogene şi bastoane de cauciuc.
Sunt scene care s-au văzut des în utimele săptămâni în Hong Kong. De trei săptămâni zeci de mii de oameni ies în stradă nemulţumiţi de un proiect de lege care schimbă condiţiile în care pot fi extrădati în China. Oamenii spun că norma lasă loc abuzurilor pentru că impune guvernului din Hong Kong să extrădeze suspecţi către țări cu care nu are acorduri în acest sens, inclusiv către China. Oamenii se tem, însă, că autorităţile de la Beijing vor profita şi îi vor vâna pe oponenţii politici ai regimului. Între-timp, adoptarea legii a fost suspendată. Acest lucru nu a calmat însă spiritele. Şi au cerut liderului din Hong Kong, Carrie Lam, să îl retragă cu totul.
Hong Kong, fostă colonie britanică, a fost cedat Chinei de către Marea Britanie în anul 1997, cu condiția ca acest teritoriu să păstreze „un nivel ridicat de autonomie".