Mii de israelieni au protestat pe străzi sâmbătă, cerând demisia premierului Benjamin Netanyahu, acuzat de corupţie şi de proastă gestionare a pandemiei de coronavirus şi a crizei economice generate de aceasta, transmite AFP, potrivit Agerpres. Poliția a făcut arestări.
ACTUALIZARE Poliţia israelinaă a arestat duminică, la primele ore, 12 protestatari care au refuzat să încheie protestul împotriva premierului Benjamin Netanyahu, a declarat un purtător de cuvânt, conform dpa și Agerpres.
Un comandant adjunct din zona Ierusalimului, Ofer Schumer, a spus că poliţia a folosit o "forţă rezonabilă" împotriva câtorva protestatari care au refuzat părăsească strada din faţa reşedinţei oficiale a lui Netanyahu până duminică dimineaţă la 2 a.m. (23:00 GMT sâmbătă).
Dar un protestatar, Gil Barda, a declarat pentru dpa că intervenţia poliţiei a fost excesiv de "agresivă" atunci când mulţimile care au refuzat să plece au fost împinse departe.
Peste 10.000 de israelieni s-au adunat sâmbătă în faţa reşedinţei oficiale a premierului la Ierusalim, în ceea ce a fost poate cel mai masiv protest din Oraşul Sfânt din ultima perioadă. Protestul a avut loc într-o nouă zi de manifestaţii, din ce în ce mai masive, în toată ţara.
Demonstraţii de protest au avut loc în mai multe localităţi din Israel, unde protestatarii l-au acuzat pe Netanyahu de eşecul acţiunilor sale. La Tel Aviv, sute de manifestanţi au protestat împotriva şomajului şi a lipsei ajutoarelor guvernamentale.
La Ierusalim, mii de protestatari s-a adunat în faţa reşedinţei premierului Netanyahu, cerându-i demisia. De asemenea, israelienii au demonstrat şi în faţa reşedinţei particulare a premierului din Cezareea.
Israelul se confruntă cu un al doilea val de contaminări, iar rata şomajului a depăşit 20% în ultimele luni, comparativ cu 3,4% în luna februarie.
Protestele împotriva lui Netanyahu, inculpat în noiembrie 2019 pentru corupţie, fraudă şi abuz de încredere, durează de câteva săptămâni.
Israelul, o ţară cu nouă milioane de locuitori, a înregistrat oficial până în prezent peste 72.000 de cazuri de contaminare şi 523 de decese.
Premierul Netanyahu, aflat la putere din 2009, a acuzat sâmbătă canalele de televiziune 12 şi 13 că "fac propagandă pentru protestatarii anarhişti de stânga" prin acoperirea mediatică pe larg a mitingurilor acestora.
"Încearcă cu disperare să otrăvească publicul pentru a da jos un prim-ministru de dreapta puternic", susţine Likud, partidul premierului Netanyahu, într-o postare pe Twitter preluată de premier. Acesta a mai acuzat, de asemenea, "mass-media că ignoră natura violentă a protestelor şi apelurile la uciderea premierului şi a familiei sale".
Editor: B.P.