Foto: Agerpres
Reacția studenților vine după ce Ministerul Educației a cerut universităților și inspectoratelor școlare județene din toată țara o situație a locurilor disponibile în cămine.
„ANOSR solicită universităților din România să aibă ca principală prioritate oferirea locurilor de cazare pentru toți studenții care solicită acest lucru și asigurarea de condiții decente de trai în căminele lor. În fiecare an, universitățile din România înregistrează un mare deficit de locuri de cazare, privând câteva zeci de mii de studenți de acest drept al lor”, arată un comunicat al alianței studenților.
„Conform unei analize a ANOSR, în prezent aproximativ un sfert din numărul total de studenți care solicită un loc de cazare nu beneficiază de acest drept. Aceasta este și una dintre principalele cauze ale abandonului școlar, deoarece mulți studenți care nu beneficiază de un loc de cazare în căminele universităților, deși au mare nevoie de acest lucru, nu își permit să plătească chiria unui apartament sau taxa de cazare dintr-un cămin privat și sunt nevoiți să renunțe la studii și să revină în localitățile lor de domiciliu. De asemenea, deși au posibilitatea legală să ofere subvenții pentru cazare studenților care nu locuiesc într-un cămin studențesc, universitățile nu promovează acest lucru și nu asigură nici acest drept al studenților”, potrivit ANOSR.
„Suntem conștienți de situația nefericită în care refugiații sirieni se găsesc în prezent și apreciem inițiativa guvernului de a lua măsurile necesare sprijinirii acestora, ba chiar milităm pentru ca aceștia să fie sprijiniți de statul român și de instituțiile Uniunii Europene să treacă peste aceste momente dificile, însă considerăm că o problemă nu se rezolvă provocând altele. Atâta timp cât o universitate se confruntă cu un deficit de locuri de cazare și nu poate răspunde tuturor solicitărilor primite de la studenți în acest sens, considerăm că acea universitate trebuie să se preocupe prioritar de cazarea propriilor studenți. Suntem convinși că la o analiză mai atentă se vor putea găsi alte soluții de cazare a refugiaților, care să nu aducă deservicii niciunei alte persoane”, se mai arată în comunicatul alianței.
„Sunt undeva la 20 - 30 de mii de studenţi care rămân fără loc în cămin. Aproximativ un sfert dintre cei care solicită acest loc de cazare nu îl primesc pentru că sunt locuri insuficiente în căminele studenţeşti ale universităţilor. Aşteptăm să aibă şi Guvernul date concrete, să ştie dacă va fi nevoie de locuri de cazare sau nu, dacă identifică alte soluţii, pentru că noi am propus să se verifice internate de licee care sunt nefolosite sau unităţi militare care sunt nefolosite şi care să fie oferite pentru aceste situaţii. Noi am vrut să tragem doar un semnal de alarmă cu privire la problematica spaţiilor de cazare pentru studenţi. Noi ne dorim să îi primim şi să îi ajutăm să treacă peste momentele dificile, să îi ajutăm, să îi integrăm”, a spus Vlad Cherecheş, preşedintele ANOSR.