În articol este citat un „prestigios analist”, Jason Ditz, de la Antiwar.com, un site american cunoscut pentru pozițiile pacifiste și „antiimperialiste”.
„Nu va face decât să consume resursele Statelor Unite și într-o mai mică măsură pe cele ale Uniunii Europene, pentru că sistemul de apărare este ineficace din punct de vedere al costurilor și de o eficiență practică îndoielnică și, de fapt, e puțin probabil să fie folosit vreodată”, declară Jason Ditz.
Departe de a apăra Polonia, bateria de rachete Aegis va pune țara în și mai mare pericol, în eventualitatea izbucnirii unui război, pentru că strategii armatei ruse, alarmați, vor răspunde la ceea ce ei percep ca fiind o amenințare prin deplasarea a și mai multor rachete proprii, prezice Ditz. „Singurul impact real asupra securității va fi provocarea unei reacții din partea Rusiei, care este de așteptat să desfășoare și mai multe rachete la Kaliningrad pentru a contracara orice dezechilibru strategic”, explică analistul american.
El a mai spus că Rusia ar putea contracara sistemul Aegis cu eforturi financiare mult mai mici decât cele ale Pentagonului.
Rezultatul final va fi că desfășurarea sistemului Aegis va antrena Rusia și statele membre NATO în capcana unei noi curse costisitoare și epuizante a înarmărilor pe care niciuna dintre părți nu o dorește cu adevărat, a continuat Ditz.
Desfășurarea de forțe va fi o pierdere și pentru Moscova, pentru că un război între NATO și Rusia este în continuare de neconceput, așa că aceste sisteme au toate șansele să stea nefolosite la frontiere, a adăugat analistul.
În finalul articolului, Sputnik îl citează pe un respectat strateg militar american, istoric, colonelul în retragere Doug Macgregor, care ar fi spus că desfășurarea sistemului Aegis, în afara faptului că i-a înfuriat pe liderii ruși, e puțin probabil să potențeze în vreun fel efectul de descurajare, pentru că are șanse mici să se dovedească eficient împotriva sistemelor rusești.
Reacția Kremlinului la scutul antirachetă
Într-o primă reacție după inaugurarea bazei de la Deveselu, președintele rus Vladimir Putin a spus vineri că dispozitivul militar al SUA reprezintă o ameninţare pentru securitatea Rusiei. În consecinţă, armata trebuie dotată corespunzător pentru a-i face faţă, a avertizat liderul de la Kremlin.
Preşedintele rus nu crede în asigurările venite din partea americanilor şi susţine că, odată funcţională, baza de la Deveselu poate fi oricând reprogramată să lanseze rachete ofensive capabile să lovească teritoriul ţării sale. Şi, de aceea, armata rusă trebuie să fie pregătită să respingă un astfel de atac.
„Acesta nu este un sistem de apărare, ci face parte din potenţialul nuclear al Statelor Unite extins la periferie. În acest caz, periferia este Europa de Est. Oamenii care au luat decizia amplasării acestui scut trebuie să ştie că până acum au trăit într-un context calm, au fost protejaţi. Dar acum ne vedem obligaţi să găsim o cale de a neutraliza ameninţările care apar la adresa Federaţiei Ruse”, a spus liderul de la Kremlin.
În egală măsură, Vladimir Putin atrage atenţia că activarea scutului nu garantează securitatea regiunii est-europene, ci, dimpotrivă, alimentează tensiunile globale. Răspunsul ambasadorului american la Bucureşti: scutul e strict o armă defensivă.
„Acest lucru s-a repetat de foarte, foarte multe ori, nu doar ieri, ci în ultimii doi ani, de când am început proiectul de la Deveselu, că scutul antirachetă nu este îndreptat împotriva Rusiei şi nici altei ţări din zona euroatlantică. Este destinat ameninţărilor din afara zonei euroatlantice”, a declarat, vineri, ambasadorul Hans Klemm.
Scutul antirachetă de la Deveselu a fost inaugurat joi şi a stârnit reacţii vehemente pe toate palierele puterii de la Moscova.