Moscova acuză Occidentul de o acțiune de „kompromat” legată de utilizarea armelor chimice în Ucraina de către forțele ruse

Data actualizării: Data publicării:
Military training of Ukrainian soldiers in Kharkiv
Militari ucraineni cu măști de gaze se antrenează în regiunea Harkiv, imagine cu caracter ilustrativ. Foto: Profimedia Images

Rusia susține că are „informații credibile” că Ucraina intenționează să organizeze, cu sprijin occidental, „o serie de provocări anti-ruse care implică utilizarea armelor chimice în zona Operațiunii militare speciale”, se arată într-un comunicat publicat vineri de ambasada Federației Ruse în România. În același timp, Rusia acuză deschis forțele Kievului de folosirea de agenți chimici pe câmpul de luptă.

„Pregătirile regimului de la Kiev și curatorilor săi sunt în desfășurare pentru a fabrica dovezi care să acuze Rusia de încălcări ale Convenției privind Interzicerea Armelor Chimice (CIAC) în timpul operațiunilor de luptă. În acest scop, țările NATO au livrat Ucrainei peste 70 de dispozitive avansate de detectare și înregistrare a substanțelor chimice toxice în perioada iulie-septembrie 2024, inclusiv cele mai recente detectoare și analizoare de gaze. Simultan, forțele de securitate ucrainene au fost instruite atât în ​​Ucraina, cât și în centrele NATO în metode de falsificare a probelor. Țările NATO, în parte prin Secretariatul Tehnic al Organizației pentru Interzicerea Armelor Chimice (OIAC), ajută Ucraina să construiască un corp de dovezi pentru a acuza în continuare Rusia de încălcări ale CIAC”, se arată în comunicatul ambasadei ruse.

Moscova acuză, în schimb, direct Ucraina de utilizare a armelor chimice în războiul cu Rusia.

„Occidentul colectiv a creat o atmosferă de impunitate care încurajează regimul de la Kiev în timp ce comite crime la scară mai mare, inclusiv utilizarea de substanțe chimice toxice. Informații detaliate despre utilizarea în masă de către regimul de la Kiev a agenților chimici de război, încălcându-și angajamentele în temeiul CIAC, precum și provocările organizate de Kiev și susținătorii săi occidentali pentru a acuza în mod fals Forțele Armate Ruse de acțiuni similare, au fost împărtășite în mod regulat cu OIAC, Consiliul de Securitate și Adunarea Generală a ONU din februarie 2022”, conform ambasadei ruse.

„Îndemnăm Washingtonul să înceteze să se complace cu cinism provocărilor Kievului de dragul unei iluzorii dorințe de a provoca o «înfrângere strategică» Rusiei. În loc să-i patroneze pe marionetele ucrainene care se află în agonie, administrația americană ar trebui să analizeze critic ce se întâmplă și posibilele riscuri emanate de «terorismul chimic» ucrainean”, se mai arată în comunicat.

Forțele Kremlinului au recunoscut că au desfășurat agenți chimici pe câmpul de luptă din Ucraina, marcând o încălcare clară a dreptului internațional. Rapoartele indică faptul că trupele ruse au utilizat cloropicrina, un agent toxic utilizat pentru prima dată în Primul Război Mondial.

„Acest act flagrant reprezintă o escaladare gravă în războiul în curs și evidențiază și mai mult nerespectarea convențiilor internaționale care reglementează utilizarea armelor chimice”, este de părere Agenția de Informații a Apărării din Regatul Unit. În acest context, ministerul britanic al Apărării și-a intensificat eforturile de a sprijini Ucraina prin furnizarea de echipamente de protecție și kituri de decontaminare, consolidând capacitatea țării de a se apăra împotriva amenințărilor chimice.

Editor : Mihnea Lazăr

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Filmul despre Donald Trump, cu actorul român Sebastian Stan, vine ca un trăsnet în prag de...
Digi FM
Leonard Doroftei, îndrăgostit de soția lui și după 30 de ani de căsnicie: “Dumnezeu mi-a trimis îngerul ăsta...
Pro FM
Motivul pentru care Gina Matache s-a băgat în viața Oanei după divorț: „Aveam senzația că am fost deconectată...
Film Now
Jennifer Lopez, în costum de baie și chiar topless, în prima ședință foto îndrăzneață după divorț. Acum știe...
Adevarul
Piatra de moară a parentingului modern. Concluzia unui medic: „Părinți mai stresați de muci decât românii nu...
Newsweek
Mai mulți bani la pensie pentru sute de mii de pensionari. Ministrul Muncii face un anunț neașteptat
Digi FM
Alina Pușcău s-a remarcat în marea de vedete de la nunta Lorei. Modelul internațional a arătat impecabil...
Digi World
O lună fără alcool îți poate îmbunătăți sănătatea? 5 schimbări pozitive pe care le-ai putea observa
Digi Animal World
Gestul făcut de un câine pentru a-și convinge stăpânul să-i dea o felie de pizza: „Se oprește doar când...
Film Now
Jenna Fischer, Pam din "The Office", s-a luptat cu cancerul la sân: "Dacă mai așteptam 6 luni, lucrurile ar...
UTV
Lisa Marie Presley dezvaluie ca Michael Jackson era „inca virgin” la 35 de ani