Probleme în paradisul petrodolarilor

Data publicării:
Abu Dhabi wiki-1

De la un grup de sate pescăreşti, Emiratele au ajuns rapid un hub financiar şi comercial uriaş tocmai datorită taxelor mici sau zero. Politica se schimbă, dar rezultatul poate fi ori reformă, ori regres.

Bate vânt de schimbare în Golful Persic, dar curenții pot mătura cu totul actuala structură a economiei. Masele îndestulate cu subvenții, stilul de viață risipitor și cheltuielile statelor paternaliste prin excelență au ajuns să mănânce prea mult dintr-un buget dependent de petrol. Față de vara trecută, cotațiile țițeiului sunt mai mici cu 65 de procente, iar diferența se vede în cuferele statelor.

Șoferii din Emiratele Arabe Unite nu mai primesc subvenții pentru benzină și doar în luna august prețul la pompă a urcat cu 24 de procente.

Și Oman și Bahrain renunță la subvenții.

Pentru Emiratele Arabe Unite, schimbarea va însemna economii de 7 miliarde de dolari anul viitor; pentru populație, însă, scumpirile bruște ar putea schimba cu totul modul de a trăi din regiune. Anii de supraconsum s-ar putea încheia. Risipa și mașinile puternice ar putea deveni curând mai puțin atractive.

Dar mediul s-ar putea înăspri și pentru corporații. Se pregătește creșterea poverii fiscale în Emiratele Arabe Unite - o țară în care singurele firme plătitoare de impozit pe profit sunt băncile străine. Exact ca în sistemele occidentale, toate companiile ar putea fi nevoite să plăteasca taxe, iar guvernul desenează deja structura unui fisc menit sa colecteze dările.

Emiratele introduc TVA-ul

Se pregătește și implementarea taxei pe valoare adăugată. Alcoolul și țigările vor fi puternic penalizate de noua politică fiscală, dar taxele vor depăși spiritul religios al regiunii. Până și mâncarea va fi taxată, deși pentru început, alimentele de bază vor fi exceptate.

Fiindcă veniturile din petrol sunt volatile, guvernul încearcă să își diversifice încasările, dar reașezarea economiei necesită răbdare.

Dubai și Abu Dhabi au devenit paradisuri ale comerțului fără taxe, dar înăsprirea mediului de afaceri ar putea pune pe fugă investitorii. Ritmul, însă, va conta. Creșterea lentă a taxelor poate oferi un mediu încă prielnic, iar direcționarea fondurilor dinspre subvenții spre educație, dezvoltare sau infrastructură poate crea o nouă economie - sustenabilă, cu adevărat puternică și mai puțin vulnerabilă la jocurile din piața petrolului.  

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Locurile din Europa unde pot fugi românii de frig. 10 destinații cu soare și căldură, chiar și în plină iarnă
Digi FM
Kevin Costner, vacanță în Aspen alături de fiica sa adolescentă. Actorul este tatăl a șapte copii
Pro FM
Soția lui Kanye West, într-o pelerină transparentă de ploaie, cu nimic pe dedesubt. El, cu mască pe față...
Film Now
I-a arătat imagini nud și i-a vorbit despre dependența lui de pornografie. Blake Lively l-a dat în judecată...
Adevarul
De când va fi fabricată Dacia Spring în Europa: va duce la o scădere masivă a costurilor
Newsweek
Cu ce precizie iau pensia, în 2025, românii care au muncit în Germania? Haos cu pensiile în România
Digi FM
Controversă după momentul Aurei Șova cu Marius Manole, din finala Vocea României 2024: "Respectul faţă de...
Digi World
O vedetă TikTok a murit la doar 19 ani din cauza unei boli foarte rare care afectează doar câteva sute de...
Digi Animal World
Cum arată câinele care valorează un milion de euro. A fost conceput și născut în România: „A câștigat toate...
Film Now
Cum arată la 44 de ani fiul tatuat al lui Michael Douglas, care-i seamănă leit. De ce a făcut Cameron șapte...
UTV
Andreea Balan si George Burcea, impreuna la serbarea fiicei lor, Ella. Au lasat in urma certurile pentru...