În viziunea cercetătorilor americani de la DARPA, în viitor, blindatele trebuie să fie mai rezistente, mai agile și mai ușor de condus. Cercetătorii se gândesc inclusiv la un blindaj inteligent, care să funcționeze ca un scut care își schimbă poziția în funcție de traiectoria proiectilelor inamice.
Varianta ideală rămâne însă cea în care impactul cu o rachetă este evitat. De aceea, viitoarele vehicule blindate trebuie să fie de două ori mai rapide și să aibă o accelerație puternică.
Alternativa ar fi schimbarea rapidă a gărzii la sol astfel încât racheta inamică să treacă peste vehicul. Această agilitate poate fi obținută doar prin înjumătățirea greutății pe care o au în prezent blindatele de aceste dimensiuni.
Cei de la DARPA vor să demareze încă de anul acesta dezvoltarea unui prototip al acestui vehicul. Însă rămâne de văzut dacă vor avea suficiente fonduri.
Principala agenție de cercetare militară a Pentagonului, DARPA, nu mai are nici oamenii și nici bugetele pe care le avea cândva. În anii '60 și '70, DARPA, numită inițial și ARPA, a avut misiunea să vină cu alternative mai bune la tehnologiile sovietice.
DARPA a dezvoltat alături de Marina Militară americană precursorul GPS-ului. Iar în 1969 a inaugurat ARPANET, rețeaua de comunicații pe baza căreia a fost dezvoltat internetul. Acestea sunt doar două dintre tehnologiile pe care DARPA le-a conceput pentru armata Statelor Unite, dar care până la urmă au ajuns să aibă o utilitate civilă.
Însă declinul DARPA a venit odată cu declinul Uniunii Sovietice. În momentul în care cursa înarmării între Est și Vest s-a încheiat, rolul cercetătorilor Pentagonului s-a diminuat. Mulți dintre ei au plecat în mediul privat, la companii producătoare de armament care au ajuns să încaseze mult mai mulți bani de la Pentagon decât DARPA.