Cum vor arăta luptele aeriene ale viitorului: avioane de vânătoare pilotate de AI și roiuri de drone autonome

Data publicării:
dronă zboară alături de un avion
O dronă autonomă Kratos XQ-58 Valkyrie zboară alături de un avion F-22. Foto: Profimedia Images

Inginerii aerospațiali de la Universitatea Cranfield din Marea Britanie au dezvoltat un program AI care să poată învinge un pilot profesionist într-un simulator de zbor care imită condițiile unei lupte aeriene între două sau mai multe avioane de vânătoare, relatează BBC. Astfel de programe care folosesc inteligența artificială vor putea fi folosite în viitor pentru a asista pilotul unui avion de luptă în timpul unei misiuni sau pentru a controla singur aeronava.

Copilotul AI alege tactica de luptă potrivită folosind un proces de încercare și eroare. Unul dintre obiectivele acestui sistem este de a aborda problema supraîncărcării cu informații de care suferă piloții de avioane de luptă.

Dar procesul de învățare pentru AI este unul lung și anevoios. „AI-ul a făcut milioane de greșeli. Să îl înveți este ca atunci când îndrumi un copil”, a explicat Mevlϋt Uzun, unul dintre ingineri.

Odată ce a învățat toate informațiile necesare, AI-ul poate oferi sfaturi valoroase, potrivit lui Uzun.

„AI-ul îi poate spune pilotului să încetinească sau să accelereze. Și poate evalua o luptă aeriană care se prefigurează și îl avertizează că există o probabilitate de 70% că va pierde dacă intră în această luptă.”

Sistemul AI îi poate avertiza pe piloți când șansele ca avionul lor să fie doborât într-o luptă aeriană sunt mari și poate lua decizii în doar câteva milisecunde.

U.S. achieve world first dogfight between AI jet and human pilot
Programele AI au fost testate într-un simulator online împotriva unui pilot american de avioane de vânătoare cu multă experiență. Foto: Profimedia Images

Echipa care lucrează la acest sistem nu vrea să promită prea multe în privința capacității sistemului AI de a înlocui cu totul pilotul uman. „Este doar un fragment de cod, poți să îl rulezi pe telefonul tău”, a spus Uzun.

Forțele aeriene ale Statelor Unite au dezvăluit propriul lor sistem AI, mai elaborat, folosit în luptele aeriene, în 2023. Au demonstrat capacitățile sistemului pe un model experimental de F-16 în timpul manevrelor de luptă.

Acel zbor a fost rezultatul mai multor ani de muncă în încercarea de a crea un AI care să poată învinge un pilot uman.

Opt companii AI din SUA au participat la o competiție ce a ținut trei zile, numită AlphaDogfight Trials Event.

În timpul competiției, programele AI au fost testate într-un simulator online împotriva unui pilot american de avioane de vânătoare cu multă experiență.

USAF General Dynamics X-62 VISTA
Forțele aeriene ale Statelor Unite au dezvoltat un AI care poate să piloteze un model experimental de F-16 (în poză). Foto: Profimedia Images

Programul câștigător a reușit să îl învingă pe pilot de mai multe ori. Brett Darcy, de la compania aerospațială Shield AI, a făcut parte din echipa care a dezvoltat acest sistem.

„Competitorii erau de la băieții mari ca Lockheed Martin și până la noi”, își amintește Darcy.

Prima misiune a pus piloții AI față în față cu o țintă ușoară care zbura în linie dreaptă. Apoi, au trecut la lupte împotriva altor piloți AI, ceea ce a obligat AI-ul să se gândească la ce tactici va folosi.

În afară de câteva reguli fixe, precum durata maximă a fiecărei lupte aeriene și viteza maximă pe care o puteau atinge, nu exista nicio regulă care să limiteze AI-ul să respecte doctrina forțelor aeriene americane.

AI-ul a folosit tactici inovatoare care nu sunt utilizate de obicei de piloții de avioane de vânătoare. AI-ul a învățat să ignore regulile atunci când putea să găsească o acțiune mai benefică.

A U.S. Air Force unmanned Boeing MQ-25 T1 Stingray test aircraft, left, refuels a manned F/A-18 Super Hornet fighter aircraft during flight tests over MidAmerica Airport June 4, 2021 in Mascoutah, Illinois. The successful flight demonstrated that the MQ-2
Dronele autonome vor acompania în viitor avioanele cu piloți umani în misiuni de luptă. Foto: Profimedia Images

Într-un final, sistemul AI al lui Darcy a fost pus față în față cu un pilot american de avioane de vânătoare ce folosea un sistem VR care îl punea pe scaunul unui pilot de F-16.

Datorită victoriilor pe care AI-ul lui Darcy a reușit să le obțină împotriva pilotului uman, echipa lui a fost invitată să facă parte din Agenția de Proiecte de Cercetare Avansată pentru Apărare (DARPA), care dezvoltă tehnologie pentru Departamentul Apărării al SUA.

Mai exact, ei s-au alăturat proiectului ACE din cadrul DARPA: Air Combat Evolution.

Când avionul F-16, condus de un pilot AI, a zburat în luna aprilie 2024, el era controlat de urmașul programului pe care echipa lui Darcy l-a dezvoltat în 2020.

AI-ul evoluează într-un ritm uluitor. Darcy a spus că programul era „un nepot de grad foarte îndepărtat al AlphaDogfighter AI”.

teste-avioane-controlate-de-ai
În timpul simulărilor, AI-ul a învățat să ignore regulile și să folosească tactici inovatoare care nu apar de obicei în instructajul piloților de avioane de vânătoare. Foto: Profimedia Images

În ciuda ritmului foarte rapid de dezvoltare, AI-ul mai are mult de evoluat. Avionul ACE are un pilot de siguranță la bord pentru decolare și aterizare care poate oricând să oprească AI-ul.

Pentru ca un pilot AI să fie folosit în luptă, aceste sisteme mai au multe de demonstrat, inclusiv că pot fi integrate și cu celelalte ramuri ale armatei americane.

Darcy a spus că o întrebare importantă este cum va putea pilotul AI să „își justifice acțiunile la sol”, explicând operatorilor umani de ce a luat deciziile pe care le-a luat.

Pilotul britanic Ben Westoby-Brooks, care a zburat cu avioane Typhoon și lucrează pentru BAE Systems, a folosit simulatorul de zbor pentru a se lupta contra pilotului AI dezvoltat de echipa de la Cranfield.

Pilotul uman a câștigat lupta. Pilotul AI nu poate încă să înlocuiască un pilot adevărat cu mii de ore de zbor la bordul celor mai rapide avioane din lume, dar ar putea prelua o parte din sarcinile piloților umani pentru a nu fi copleșiți în situațiile critice care pot apărea în timpul luptelor aeriene.

simulator-pilot-ai-2
Sistemul AI îi poate avertiza pe piloți când șansele ca avionul lor să fie doborât sunt mari și poate lua decizii în doar câteva milisecunde. Foto: Profimedia Images

Forțele aeriene americane au prezentat un scenariu de tip Terminatorul care ar putea deveni realitate în viitorul apropiat, în care roboți zburători AI acompaniază piloții umani în misiuni aeriene.

Laboratorul de Cercetare al Forțelor Aeriene (AFRL) a dezvăluit anul trecut planuri pentru dezvoltarea de drone autonome care să zboare în tandem cu avioanele de luptă pilotate de oameni.

Avioanele de luptă fără echipaj de tipul dronei invizibile experimentale Kratos XQ-58 Valkyrie sunt proiectate pentru a escorta avioane F-22 sau F-35 în misiunile de luptă, fiind echipate cu arme și sisteme de supraveghere.

Armele viitorului sunt deja testate pe frontul din Ucraina: dronele care folosesc inteligența artificială pentru a opera împreună precum un roi coordonat ar putea apărea pe câmpul de luptă chiar de anul acesta.

Editor : Raul Nețoiu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Ce a ajuns să facă Octavian Bellu după ce s-a retras din gimnastică. Meseria neașteptată pe care o practică...
Digi FM
O pacientă a scăpat de operație, după cinci ore de „zgâlțâieli” pe drumul dintre Sălaj și Brașov
Pro FM
Mihai Bobonete a stârnit hohote de râs cu comentariul la pozele Mădălinei Ghenea: "Sunt neliniștit cu găurile...
Film Now
James Bond, imposibil de recunoscut. Daniel Craig, cu părul lung, în blugi și tricou, departe de imaginea...
Adevarul
Șeful serviciului de informații al armatei ucrainene anunță „schimbări serioase” în blocul de putere al Rusiei
Newsweek
1.100.000 de pensionari iau 500 lei în plus la pensie de la 1 ianuarie. În ce domenii au activat?
Digi FM
Dezvăluiri despre puștiul de 14 ani care a ucis doi colegi și două cadre didactice în SUA. Mama lui fusese...
Digi World
Doi tineri au stat o noapte într-o cameră de hotel cu pereți din sticlă transparentă. Provocarea i-a prins...
Digi Animal World
Luptă acerbă între un șarpe Boa și un crocodil. Spectacolul uimitor oferit de reptile turiștilor din Brazilia
Film Now
Puștiul din "Singur acasă" e azi bărbat în toată firea și un tată dedicat. Cât de adorabili sunt copiii lui...
UTV
ABBA ii spune lui Trump sa nu-i mai foloseasca muzica la mitingurile electorale