Memorialul este astfel gândit, încât să îi facă pe vizitatori să simtă cât mai bine atmosfera acelor momente de groază de acum 13 ani, când clădirile simbol ale New Yorkului, s-au transformat în două mormane imense de moloz şi fier. 2.996 de oameni au murit atunci, alte peste 6000 de persoane au fost rănite. Pe lângă fragmente din fundaţiile celor două turnuri de la World Trade Center, printre exponate se numără fragmente din scările pe care încercau ocupanţii birourilor să scape din imobile cuprinse flăcări, o autospecială de pompieri parţial distrusă de bucăţile uriaşe de beton desprinse din turnuri sau fragmente din avioanele folosite atunci de terorişti pe post de torpile. Construcţia muzeului şi a pieţei de deasupra sa, inaungurată în 2011, a costat în jur de 700 de milioane de dolari, majoritatea din donaţii.
La ora locală 8 şi 46 de minute, un avion de linie Boeing 767 lovea turnul nordic al complexului World Trade Center din New York. Aeronava, care aparţinea companiei American Airlines, a intrat în clădire cu 790 de kilometri pe oră, spun anchetatorii. Cursa Boston - Los Angeles, cu 92 de pasageri la bord, a fost deturnată de cinci terorişti. Avionul a lovit turnul cu asemenea forţă încât a creat o breşă enormă în clădire, între etajele 93 și 99. Toate scările și lifturile de la etajul 92 în sus nu au mai putut fi folosite tăind astfel calea spre salvare pentru 1.300 de oameni care erau în birouri.
Sute de persoane au fost omorâte instantaneu în urma impactului, iar restul au murit din cauza focului și fumului. Canalele de televiziune au întrerupt programul obişnuit şi au transmis în direct imaginea dezastrului.
Doar 17 minute mai tarziu. La 9 şi 3 minute, 16 şi 3 minute ora României, un avion de linie lovea în plin turnul sudic al complexului World Trade Center de la New York. Era a doua aeronavă civilă implicată într-un astfel de atac, la doar 17 minute de când turnul nordic fusese lovit în acelaşi fel.
Ca şi în primul caz, avionul era un Boeing 767 cu destinaţia Los Angeles. Aparţinea companiei United Airlines şi avea 60 de pasageri, fiind deturnată de un grup de cinci terorişti. Aceştia au preluat controlul avionului la o jumătate de oră de la decolarea de pe aeroportul din Boston. Mai mulţi pasageri şi-au sunat rudele să le spună că aeronava a fost deturnată şi să le ceară ajutor, dar era prea târziu. Boeingul 767 lovea, cu o viteză de 950 de kilometri pe oră, turnul sudic. S-a izbit de clădire între etajele 77 şi 85, iar încărcătura de 38 de tone de combustibil a explodat instantaneu.
Imaginile cu impactul respectiv au fost surprinse în direct din mai multe unghiuri de zeci de camere video şi au făcut înconjurul lumii în doar câteva minute. Puşi în faţa celui de-al doilea atac, oficialii americani nu mai aveau nicio îndoială: America era lovită de terorişti în inima sa economică.
Imediat după al doilea atac, Aviaţia Civilă a închis spaţiul aerian şi a ordonat anularea tuturor zborurilor. În paralel era dat ordinul de evacuare pentru Casa Albă, şi sediile Congresului şi Departamentului de Stat de la Washington. Americanii şi, odată cu ei, lumea întreagă aveau să afle la scurt timp, că Statele Unite erau atacate de gruparea teroristă al Qaida, condusă de temutul Osama bin Laden. Abia 10 ani mai târziu, americanii reuşeau să-l lichideze pe inamicul numărul unu, într-un oraş din Pakistan.
Pe 11 septembrie 2001, 19 terorişti, membri al-Qaida, au deturnat patru avioane de pasageri. Două aparate au lovit World Trade Center la New York, unul Pentagonul la Washington, iar cel al patrulea viza, probabil, Capitoliul. După intervenția pasagerilor însă, ultimul avion s-a prabușit pe un camp din Pensylvania. În teribilele atacuri au pierit însă 3000 de oameni.