Presă: Sute de soldaţi iranieni au ajuns în Siria
Regimul sirian primeşte un nou ajutor, după cel venit din partea Moscovei. Sute de soldaţi iranieni au ajuns în Siria, prin Liban, ca să ajute armata lui Bashar al-Assad în ofensiva terestră.
Până acum, Teheranul a trimis la Damasc consilieri militari. Statele Unite nu au confirmat oficial informaţia, dar spun că decizia nu face decât să agraveze situaţia.
Josh Earnest, purtător de cuvânt al Casei Albe: „Este un exemplu potrivit şi puternic despre cum intervenţia Rusiei în Siria, bazată pe bombardarea fără discriminare a opoziţiei siriene, a înrăutăţit conflictul religios. Vedem, potrivit rapoartelor, că iranienii aleargă spre Siria că pună mână pe arme şi să se implice în luptă. Asta nu e o veste bună pentru ruşi.”
Ieri au avut loc discuţii între oficialii de la Washington şi cei de la Kremlin pentru a garanta siguranţa piloţilor care efectueză raiduri în Siria. Militarii americani au spus că obiectivul principal al ambelor tabere trebuie să fie înfrângerea Statului Islamic.
Peter Cook, purtător de cuvânt al Pentagonului: „Asta (n.red.: discuţia) nu înseamnă că aprobăm ce face Rusia sau că îi susţinem.”
În schimb, Rusia neagă toate criticile venite din partea americanilor, care susţin că ar fi fost lovite nu ţinte ale Statului Islamic, ci rebelii care se opun regimului de la Damasc.
Igor Klimov, purtătorul de cuvânt al Aviaţiei Ruse: „Toate misiunile de bombardare a ţintelor Statului Islamic, pe care le-am stabilit în ultimele zile, au fost îndeplinite. Datele noastre au fost verificate din mai multe surse şi arată clar că au fost atacate doar obiective ale Statului Islamic.”
Abonându-te la Newsletter primești sinteza celor mai bune informații, articole și interviuri exclusive publicate de digi24.ro
Peste 200.000 de oameni au fost ucişi de la începutul războiului civil din Siria, în 2011, iar milioane de oameni au fost forţaţi să-şi părăsească locuinţele.
Cine cu cine luptă în Siria
Marea problemă a războiului din Siria este că sunt atât de multe state implicate în conflict și atât de multe forțe, încât cu greu îți mai dai seama cine cu cine se luptă de fapt și care sunt alianțele. Armata siriană, rebelii, teroriștii, civilii, kurzii, toți se bat, de mai bine de patru ani, la sol și în aer.
Patru ani şi jumătate de război în Siria şi nicio brumă de speranţă că pacea e aproape. Iar situaţia din teren e teribil de încurcată. Armata siriană se luptă cu rebelii şi cu Statul Islamic. Coaliţia condusă de Statele Unite are ca ţintă principală Statul Islamic. Noul actor, Rusia, atacă tot Statul Islamic, dar oficialii americani acuză că şi rebelii sunt ţinta raidurilor ruseşti. Ajungem la actorii mai mici şi iţele se complică şi mai mult. Kurzii din Siria se luptă eficient cu Statul Islamic. - Dar ei sunt ţinta Turciei, partenerul americanilor în lupta împotriva Statului Islamic.
Să ne uităm acum mai atent la cine cu cine se luptă în Siria: Arabia Saudită, Emiratele Arabe Unite, Franţa, Liban, Iran, UK, Rusia, SUA, Qatar, Iordania, Turcia, Irak, Canada, Australia
În acest moment, există foarte multe ţări implicate în acest conflict.
La sol: armata siriană este susţinută de Rusia, care îi oferă personal şi armament. Mai este susţinută de Iran, care oferă experţi militari. Acest triunghi Assad-Putin-Rouhani are ca aliate unele miliţii din regiune, cum ar fi Hezbollah, din Liban, sau brigăzile Abu al-Fadl al-Abbas, din Irak.
De partea cealaltă, rebelii au fost antrenaţi şi au primit bani şi armament de la următoarele ţări: Arabia Saudită, Iordania, Qatar, Emiratele Arabe Unite şi Statele Unite.
În aer, situaţia stă în felul următor: aviaţia pro-Assad a efectuat mii de raiduri împotriva poziţiilor rebele. Pe urmă, Statele Unite, Marea Britanie, Turcia, Emiratele Arabe Unite, Iordania, Franţa, Arabia Saudită au atacat din aer Statul Islamic.
În paralel, Turcia a bombardat şi poziţiile kurde din Siria, chiar dacă militanţii kurzi sunt singurii care au reuşit să recupereze oraşe controlate de ISIS.
În fine, Rusia tocmai a început şi ea raiduri în Siria. Oficial, ţinta sunt jihadiştii din Statul Islamic. Neoficial, spun oficiali americani, atacurile i-ar viza şi pe rebeli, adică pe principalii duşmani ai lui Bashar al-Assad.
Aşa arată războiul din Siria în acest moment. O ţară sfâşiată la propriu şi la figurat de atât de multe războaie mai mici încât e greu de crezut că toate aceste ţări mai ştiu pe cine atacă şi împotriva cui se apără.
Pe același subiect:
Dosar internațional | Noi raiduri în Siria. Cine cu cine luptă și cum şi-a dus Vladimir Putin avioanele acolo
Angela Merkel: Războiul din Siria poate fi încheiat doar cu ajutorul Rusiei
Ministrul rus de Externe: „Suntem un popor politicos - nu venim, dacă nu suntem invitaţi”
Tensiuni între Washington şi Moscova, după ce Rusia a bombardat din nou Siria
ISIS, istoria celei mai temute grupări teroriste
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News