„Tot ceea ce are de făcut un moldovean pentru a obţine un paşaport UE este să prezinte documente care să arate că au un străbunic de origine română", scrie acum „Daily Express”.
În 2010, când președintele Traian Băsescu anunțase ca obiectiv aprobarea a 10.000 de cereri de cetățenie lunar, publicația a avut aceeași retorică.
„Aproape un milion de noi emigranți est-europeni ar putea veni în Marea Britanie, din cauza unei lacune în legislația europeană. Cetățenii din fosta Republică Sovietică Socialistă Moldovenească au primit de la vecinul lor, România, dreptul de trăi și a munci aici. Peste 120.000 au deja pașapoarte românești și se spune că 800.000 au depus o solicitare în acest sens”, scria „Daily Express” în 2010.
Cetățenii din Republica Moldova „intră în UE pe ușa din dos” deschisă de România, titrau, la rândul lor, „Daily Telegraph” și publicația germană „Der Spiegel”.
Ministru britanic: „Presa este independentă, scrie ce vrea”
„Regatul Unit îşi va deschide piaţa muncii pentru cetăţenii bulgari şi români la începutul anului 2014. Este obligaţia noastră, prin tratat, să facem asta şi nu avem nicio intenţie să facem altceva”, anunța săptămâna aceasta, la București, David Lidington, ministrul britanic pentru Europa.
David Lidington a declarat, ulterior, într-un interviu pentru Digi24, că Irlanda și Suedia, de exemplu, au ridicat restricţiile mai devreme şi nu au fost invadate de români. „Nu ştim, ca guvern, câţi oameni vor veni din România şi Bulgaria anul viitor”, a mai spus ministrul.
Acesta s-a delimitat categoric de articolele alarmiste din presa britanică. „Presa este independentă, scrie ceea ce vrea. Însă cred că este important să vedem dezbaterea din Marea Britanie în contextul mai larg al imigraţiei din ultimele două decenii. Nu doar din UE, dar asta i-a făcut pe oameni să creadă că nu există un sistem de imigraţie cu reguli bine stabilite”, a explicat David Lidington.