Actualizare 12.31. Ali Zeidan a fost eliberat după câteva ore petrecute în captivitate, au anunțat surse guvernamentale, citate de BBC.
Actualizare 11.57. Prima fotografie cu premierul libian în captivitate a fost dată publicității, în această dimineață, de gruparea care l-a răpit.
Actualizare 11.00. O brigadă de foşti rebeli, care operează teoretic la ordinele autorităţilor libiene, a anunţat că l-a arestat, joi, pe premierul Ali Zeidan, la „ordinul Parchetului”.
Ali Zeidan „a fost arestat în conformitate cu codul penal libian (...) la ordinul Parchetului general”, a anunţat Celula de operaţiuni din Tripoli, pe pagina sa de Facebook, potrivit Mediafax.
_______________________
Ali Zeidan, prim-ministru din noiembrie 2012, a fost ridicat din hotelul Corinthian, a declarat, pentru CNN, un martor ocular. Este vorba chiar despre un angajat al hotelului, care a mai spus că nu s-au tras focuri de armă și că indivizii înarmați au fost „respectuoși” și nu au cauzat alte probleme.
Potrivit BBC, Ali Zeidan are meritul de a-l fi convins pe fostul președinte francez, Nicolas Sarkozy, să susțină revolta care a dus la înlăturarea lui Muammar Gaddafi, în 2011.
Luna trecută, el declara, la CNN, că Libia nu este un stat eșuat și că se află în plin proces de reconstrucție după 42 de ani de regim Gaddafi.
„Încercăm să creăm un stat și nu ne este rușine cu asta. Lumea crede că Libia se prăbușește, dar Libia a fost distrusă de Gaddafi timp de 42 de ani și de un an întreg de război civil. Și, de aceea, noi încercăm să o reconstruim”, spunea șeful guvernului Tripoli.
Răpirea premierului are loc la nici o săptămână după ce trupele speciale americane l-au capturat pe unul dintre cei mai căutaţi terorişti din lume: Abu Anas al-Libi, liderul din Libia al al-Qaida.
Statul american stabilise o recompensă de până la cinci milioane de dolari pentru cel care ar fi furnizat informaţii care să ducă la capturarea sa.
Potrivit presei americane, trupele americane, ajutate de agenţi FBI şi CIA l-au capturat pe străzile din Tripoli. Abu Anas al-Libi a fost găsit vinovat pentru atacurile asupra ambasadelor americane din Kenya şi Tanzania, din 1998, în urma cărora şi-au pierdut viaţa peste 200 de oameni.