Premierul libanez a demisionat pe motiv că se teme pentru viața sa. Reacții
Data actualizării: Data publicării:
Premierul libanez Saad Hariri și-a anunțat sâmbătă demisia, spre surpriza generală, acuzând Hezbollahul șiit și aliatul său iranian de „supremație” asupra Libanului și declarând că se teme pentru viața sa, informează Agerpres.
„Îmi anunț demisia din postul de prim-ministru”, a declarat Hariri, care se află în prezent în Arabia Saudită, într-un discurs retransmis de postul de televiziune prin satelit Al-Arabiya, cu sediul în Dubai.
Demisia, deloc așteptată, intervine la un an după nominalizarea sa. Puternica mișcare armată Hezbollahul șiit face parte din guvernul lui Hariri.
„Simt că viața mea este în pericol”, a afirmat Hariri, apreciind că Libanul se află într-o situație similară aceleia care a precedat asasinarea tatălui său în 2005, Rafic Hariri, fost prim-ministru. Patru membri ai Hezbollah au fost acuzați în această crimă care a zguduit Libanul.
Hezbollahul este un aliat crucial al regimului Bashar al-Assad în războiul din Siria vecină. Gruparea este susținută de Teheran și este singura formațiune libaneză care și-a păstrat armele după încheierea războiului civil din Liban (1975-1990). Hezbollahul refuză să renunțe la arsenalul său, principalul măr al discordiei în țară, notează AFP.
„Iranul are supremația asupra destinului țărilor din regiune (...) Hezbollahul este brațul Iranului nu doar în Liban, ci și în alte țări arabe. Și în ultimele decenii, Hezbollahul a impus o stare de fapt împlinit prin forța armelor”, a denunțat Hariri, un apropiat al Riadului.
Potrivit Reuters, biroul președintelui libanez Michel Aoun a anunțat sâmbătă că Saad Hariri i-a telefonat șefului statului „din afara Libanului” pentru a demisiona din funcția de prim-ministru și că Aoun așteaptă întoarcerea lui Hariri pentru a afla „circumstanțele demisiei acestuia”.
Netanyahu: Teama premierului libanez este un semnal de alarmă
Premierul israelian, Benjamin Netanyahu, a afirmat că demisia omologului său libanez și motivele invocate de acesta trebuie să reprezinte „un semnal de alarmă” pentru întreaga lume cu privire la ambițiile Iranului.
Demisia sa, „precum și declarațiile sale reprezintă un avertisment adresat comunității internaționale pentru a acționa împotriva agresiunii iraniene”, a declarat Benjamin Netanyahu într-un comunicat dat publicității de biroul său.
Israelul susține că mișcarea libaneză Hezbollah, împotriva căreia a luptat în 2006, deține controlul în Liban și încearcă să își consolideze rolul în Siria vecină unde membrii săi sunt aliați ai forțelor regimului de la Damasc.
„Această agresiune pune în pericol nu doar Israelul, ci întregul Orient Mijlociu”, a mai spus premierul israelian.
Iranul respinge acuzațiile
Pe de altă parte, Ministerul de Externe iranian a respins „acuzațiile nefondate” împotriva Iranului lansate de prim-ministrul libanez demisionar.
„Repetarea acuzațiilor nefondate împotriva Iranului demonstrează că această demisie face parte dintr-un nou scenariu pentru a crea tensiuni în Liban și în regiune”, a declarat purtătorul cuvânt al MAE iranian, Bahram Ghassemi, care „a respins totodată orice amestec în afacerile interne ale Libanului”.