Premierul Japoniei anulează un turneu asiatic din cauza avertismentului privind un mega-cutremur lansat de experți pentru prima oară

Data actualizării: Data publicării:
Localizarea cutremurului de joi din Japonia. Foto: Profimedia Images
Localizarea cutremurului de joi din Japonia. Foto: Profimedia Images

Prim-ministrul Japoniei, Fumio Kishida, a anulat o vizită în Asia Centrală programată în acest weekend, după ce experții au avertizat că riscul producerii unui "mega-cutremur" în largul coastei pacifice a țării a crescut în urma seismului cu magnitudinea 7,1 produs joi în sud-vestul țării. 

Kishida, care se confruntă cu un grad scăzut de popularitate și cu provocări la adresa conducerii sale în cadrul alegerilor din partidul de guvernământ de luna viitoare, și-a anunțat decizia într-o conferință de presă vineri, relatează The Guardian.

Agenția Meteorologică a Japoniei a emis joi primul său avertisment cu privire la riscul unui cutremur uriaș de-a lungul coastei Pacificului, după ce un seism pe insula principală Kyushu, cea mai sudică, a declanșat o alertă de tsunami. Nu au fost raportate decese sau pagube majore, dar experții și-au exprimat îngrijorarea în legătură cu viitorul seismic al regiunii.

Cu toate astea, avertizarea agenției conform căreia riscul producerii unui cutremur uriaș de-a lungul riftului Nankai este mai mare decât de obicei nu înseamnă că un cutremur se va produce cu siguranță în zilele următoare. Radiodifuzorul public NHK a declarat că vizita în străinătate a lui Kishida a fost anulată, astfel încât acesta să poată pregăti țara pentru orice eventualitate.

”Probabilitatea unui nou cutremur major este mai mare decât în mod normal”

Agenția meteorologică a avertizat că "dacă un cutremur major ar avea loc în viitor, ar fi generate mișcări puternice și tsunami-uri mari".

Aceasta a adăugat: "Probabilitatea unui nou cutremur major este mai mare decât în mod normal, dar acest lucru nu este un indiciu că un cutremur major se va produce cu siguranță într-o anumită perioadă de timp".

Avertizarea se referă la "zona de subducție" Nankai dintre două plăci tectonice din Oceanul Pacific, unde au avut loc în trecut cutremure masive.

Groapa submarină de 800 de kilometri (500 de mile) se întinde de la Shizuoka, la vest de Tokyo, până la extremitatea sudică a insulei Kyushu și a fost locul unor cutremure distructive de magnitudine 8 sau 9 la fiecare 100-200 de ani.

Aceste așa-numite "cutremure megathrust", care se produc adesea în perechi, au declanșat tsunami-uri periculoase de-a lungul coastei de sud a Japoniei, una dintre țările cu cea mai mare activitate seismică din lume.

În 1707, toate segmentele depresiunii Nankai s-au rupt simultan, declanșând un cutremur care rămâne al doilea cel mai puternic înregistrat în țară, după cel din martie 2011 de pe coasta de nord-est. Acel cutremur a declanșat un tsunami care a ucis peste 18.000 de persoane.

Ce ar însemna un mega-cutremur

Deși este imposibil să se prevadă momentul precis al cutremurelor - în afară de avertismentele automate care anunță că un cutremur ar putea avea loc în câteva secunde - experții guvernamentali consideră că există o probabilitate de 70-80% ca un mega cutremur cu magnitudinea 8 sau 9 să aibă loc în jurul depresiunii în următorii 30 de ani.

Magnitudinea unui seism este legată de lungimea faliei pe care are loc, potrivit Serviciului de Prospectare Geologică al Statelor Unite (USGS). Cel mai mare cutremur înregistrat vreodată - pe 22 mai 1960, în Chile - a avut magnitudinea 9,5 şi s-a produs pe o falie de aproape 1.609 de kilometri lungime.

În cel mai rău scenariu, dezastrul ar ucide 300.000 de persoane, iar unii experți estimează o lovitură financiară de până la 13 miliarde de dolari.

Tsunami-uri de până la 30 de metri ar putea ajunge pe coastele Japoniei de la Pacific în câteva minute după cutremur, în funcţie de epicentrul acestuia şi de situaţia mareelor.

Împreună cu alunecările de teren şi incendiile, dezastrul ar putea cauza moartea a până la 323.000 de persoane şi distrugerea a 2,38 milioane de clădiri, forţând aproape 10 milioane de supravieţuitori să părăsească zonele afectate.

Daunele economice ar putea ajunge până la 220 de trilioane de yeni (1,50 trilioane de dolari), sau peste o treime din PIB-ul anual al Japoniei, cu impacturi de lungă durată asupra infrastructurii şi a lanţurilor de aprovizionare pentru centrele industriale de pe coastă care produc automobile şi alte produse japoneze esenţiale.

"Istoria marilor cutremure de la Nankai este convingător de înfricoșătoare", au scris geologii Kyle Bradley și Judith A Hubbard în buletinul Earthquake Insights, dar au adăugat că nu este nevoie ca publicul să intre în panică.

A existat doar o "mică probabilitate" ca seismul de joi să fie un pre-soc, au scris Bradley și Hubbard.

Editor : Marina Constantinoiu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Atunci când Marele Viscol a îngropat România: „Am încercat să ieșim, dar nu...
Digi FM
Motivul pentru care Fuego nu s-a căsătorit până la 48 de ani: “Când ajungem în camera noastră, suntem niște...
Pro FM
Gwen Stefani, dezvăluiri despre cele mai dificile momente din viața ei: „Cum te aduni? A părut o a doua șansă...
Film Now
De ce s-a mutat Matthew McConaughey din L.A. Doi ani nu a jucat deloc în filme: "Cel mai rebel gest al meu"
Adevarul
Americanii care vor să fugă de Trump și-au găsit refugiu în Sardinia. Orașul în care o casă costă 1 euro
Newsweek
Nu au existat bani pentru plata pensiei în decembrie. La ce artificiu a recurs guvernul? DOCUMENT
Digi FM
Colin Farrell, cuvinte de laudă după ce a filmat câteva zile la București: „Cele mai uimitoare cafenele!”...
Digistoria - cele mai importante evenimente petrecute pe 21 noiembrie
Digi Animal World
Momentul când un câine este atacat de un leopard în curtea casei. Patrupedul a supraviețuit ca prin minune
Film Now
Matthew McConaughey, adevărul din spatele renunțării la comedii. Nici măcar o ofertă de 14,5 milioane $ nu...
UTV
One Direction, reuniti pentru a-l conduce pe ultimul drum pe Liam Payne. Imagini emotionante de la...