Premierul David Cameron, prezent la summitul G20, a declarat pentru BBC că în urma analizelor efectuate de experții britanici există dovezi incontestabile privind atacutile cu gaze chimice puse la care de regimul Bashar al Assad împotriva propriei populații.
„În laboratorul de la Porton Down, au fost examinate eșantioane prelevate la Damasc care arată folosirea armelor chimice la periferia Damascului”, a spus David Cameron, premierul Marii Britanii.
Reuniunea este una tensionată, tocmai din cauza divergenţelor între Statele Unite şi Rusia, pe tema necesităţii unei intervenţii militare în Siriei. Pe de altă parte, Papa Francisc i-a scris preşedintelui rus şi a făcut apel la pace în problema siriană.
Discuțiile despre schimburile comerciale, lupta împotriva fraudei fiscale și transparența bancară de la G20 sunt eclipsate din start de chestiunea spinoasă a Siriei. Deși nu apare oficial pe agenda reuniunii, subiectul va fi intens dezbătut în discuțiile bilaterale.
„Aștept să am un dialog extins despre situația din Siria. Trebuie să recunoaștem că folosirea armelor chimice în Siria nu este doar o tragedie, ci și încălcarea legilor internaționale și trebuie combătută”, a spus Barack Obama, președintele Statelor Unite.
La reuniunea de la Sankt Petersburg, Uniunea Europeană este reprezentantă de președintele Comisiei Europene și președintele Consilului European. Cei doi oficiali au sublinat faptul că liderii trebuie să se concentreze pe găsirea unei soluții politice la conflictul din Siria.
„În timp ce respectăm recentele apeluri pentru o acțiune militară, în același timp sublinem că nu putem înainta în rezolvarea crizei siriene decât prin intermediul ONU”, a declarat Herman Van Rompuy, președintele Consiliului European.
Summitul G20 se desfășoară într-o atmosferă glacială, marcată de divergențele între Statele Unite și Rusia pe tema Siriei. Chiar în ajunul reuniunii, președintele rus Vladimir Putin a afirmat răspicat că dovezile prezentate de Washington pentru un atac de pedepsire a Siriei nu îl conving.
„Atunci când vom avea date obiective și corecte abia atunci vom reacționa. Ar fi incorect să acționăm pe baza unor presupuneri. Așa ceva nu se face în politică”, a declarat Vladimir Putin, președintele Rusiei.
Pe de altă parte, Papa Francisc i-a scris președintelui rus și șefilor de stat și de guvern ai G20 și a făcut apel la pace în problema siriană. Suveranul Pontif i-a îndemnat să caute soluții de pace și să le abandoneze pe cele militare.
Între timp, în timp ce la Sankt Petersburg Siria devenea subiect oficial de discuție, trei nave rusești din Flota Mării Negre au trecut prin strâmtoarea Bosfor, cu destinația Siria. Oficialii marinei rusești au afirmat că navele au misiune în estul Mediteranei, fără a da alte amănunte. La rândul lor, Statele Unite își mențin aproximativ 300 de militari în Iordania, aproape de frontiera cu Siria. Cât despre un aventual atac cu rachete, reprezentanții Pentagonului au declarat că intervenția va costa câteva zeci de milioane de dolari, în condițiile în care doar o singură rachetă Tomahawk costă 1,5 milioane de dolari.