Discuţiile despre schimburile comerciale, lupta împotriva fraudei fiscale şi transparenţa bancară de la G20 sunt eclipsate din start de chestiunea spinoasă a Siriei. Deşi nu apare oficial pe agenda reuniunii, subiectul va fi intens dezbătut în discuţiile bilaterale.
„Aştept să am un dialog extins despre situaţia din Siria. Trebuie să recunoaştem că folosirea armelor chimice în Siria nu este doar o tragedie, ci şi încălcarea legilor internaţionale şi trebuie combătută”, a spus Barack Obama, preşedintele Statelor Unite.
La reuniunea de la Sankt Petersburg, Uniunea Europeană este reprezentantă de preşedintele Comisiei Europene şi preşedintele Consilului European. Cei doi oficiali au sublinat faptul că liderii trebuie să se concentreze pe găsirea unei soluţii politice la conflictul din Siria.
„În timp ce respectăm recentele apeluri pentru o acţiune militară, în acelaşi timp sublinem că nu putem înainta în rezolvarea crizei siriene decât prin intermediul ONU”, a adăugat Herman Van Rompuy, preşedintele Consiliului European.
Summitul G20 se desfăşoară într-o atmosferă glacială, marcată de divergenţele între Statele Unite şi Rusia pe tema Siriei. Chiar în ajunul reuniunii, preşedintele rus Vladimir Putin a afirmat răspicat că dovezile prezentate de Washington pentru un atac de pedepsire a Siriei nu îl conving.
„Atunci când vom avea date obiective şi corecte abia atunci vom reacţiona. Ar fi incorect să acţionăm pe baza unor presupuneri. Aşa ceva nu se face în politică”, a susținut Vladimir Putin, preşedintele Rusiei.
Ca un semn al răcirii relaţiilor dintre Statele Unite şi Rusia, Barack Obama şi Vladimir Putin vor sta la masa oficială la cinci scaune distanţă unul de altul, deşi, conform ordinii alfabetice, i-ar fi separat unul singur. Chiar dacă nu va vorbi între patru ochi cu Vladimir Putin, Barack Obama va profita de summit pentru a atrage de partea sa cât mai mulţi aliaţi.
Pe de altă parte, Papa Francisc i-a scris preşedintelui rus şi şefilor de stat şi de guvern ai G20 şi a făcut apel la pace în problema siriană. Suveranul Pontif i-a îndemnat să caute soluţii de pace şi să le abandoneze pe cele militare.