©FOTO: GULLIVER/GETTYIMAGES
Decizia a fost luată în ultimul moment, după ce autoritățile competente au făcut o nouă analiză a situației de securitate.
„Mai bine să nu ne asumăm niciun risc”, a declarat primarul la televiziune, explicând că nu poate garanta că toată lumea care va veni la eveniment poate fi controlată.
Anul trecut, în jur de 100.000 de persoane au așteptat Anul Nou în piața din centrul Bruxelles-ului.
Belgia și în special Bruxelles-ul, care găzduiește instituțiile europene și sediul NATO, sunt plasate de la sfârșitul lunii noiembrie la nivelul 3 de alertă teroristă, cu doar o treaptă sub nivelul maximal, ceea ce se traduce printr-o „amenințare posibilă și probabilă” de atac terorist. Timp de șase zile, în noiembrie, capitala belgiană a trăit chiar sub nivel 4 de alertă teroristă.
Pe de altă parte, marți, Parchetul federal a anunțat arestarea a două persoane suspectate că pregăteau atentate la Bruxelles cu ocazia Anului Nou. Ar fi fost vizate câteva locuri emblematice ale capitalei Belgiei.
De altfel, amenințările teroriste au pus în ultimele zile în alertă maximă forțele de ordine din mai multe țări. Turcia a anunțat că a dejucat un atentat sinucigaș ce ar fi urmat că fie comis la Ankara, în Austria și în Rusia au fost luate măsuri suplimentare de securitate, în timp ce la Paris – oraș aflat sub o strictă supraveghere a poliției - nu vor exista focuri de artificii, iar pe Champs-Elysees vor fi luate măsuri suplimentare de securitate. Nu mai puțin de 11.000 de membri ai forțelor de ordine vor fi desfășurați în capitala franceză și la periferii.
La Moscova nu va fi permis accesul în Piața Roșie, iar la New York au fost luate, de asemenea, măsuri suplimentare de precauție.