Povestea spionului rus care a acționat nedescoperit în Spania timp de 20 de ani 

Data publicării:
umbra spion - GettyImages - 30 sept 15-1

 Foto: Gulliver/ Getty Images

Henry Frith, un bărbat în jur de 50 de ani, îndesat, cu o mustață stufoasă, a dus timp de aproape 20 de ani o viață aparent obșnuită în Madrid. Conducea compania „Frimor Consultores”, care se prezenta ca fiind o firmă care oferă „ consultanță valoroasă și de încredere”, specializată în studii socio-economice. Firth călătorea foarte des în interes de afaceri, mai ales în Europa Centrală, și uneori chiar și până în Chile.

Avea prieteni și îi plăcea să bea. După plecarea lui subită, cei mai apropiați prieteni ai săi au rămas confuzi și nesiguri pe ce știau din relația cu el. Firth vorbea spaniolă cu accent, despre care spunea că se datorează mediului în care a crescut. Henry Firth spunea că s-a născut în Ecuador. Mama lui a fost ecuadoriană și tatăl din Noua Zeelandă, spunea bărbatul.

Potrivit unor surse din servicile de informații din Occident, viața dusă de Henry Frith ca om de afaceri ocupat, mereu pe drumuri în calitate de consultant, era un paravan pentru identitatea lui secretă de spion rus.

Frith nu s-a născut în Ecuador ci în Rusia, în 1955, și s-a numit Sergey Yuryevich Cherepanov. În Moscova, Cherepanov avea o soție, Olga Konstantinova Cherepanova și un fiu, Andrei. În toți anii în care a trăit în Spania a fost spion al SVR, Serviciul de Informații Externe al Rusiei.

„Henry Frith”, potrivit surselor citate de Politico, era o identitate falsă folosită de agentul rus, un „ilegal” care a trăit ani de zile sub o legendă bine construită. Este primul agent rus care a fost deconspirat și al cărui nume a fost făcut public în Europa de la sfârșitul Războiului Rece.

Pe măsură de relațiile dintre Moscova și Occident au evoluat de la o cooperare reținută la sfidare ostilă sub președintele Vladimir Putin, fost șef KGB, numărul activităților de spionaj și al spionilor ruși pe teritoriul Europei s-au dublat, potrivit unui fost director al unui serviciu de informații European care a vorbit cu Politico.

La șase ani, după ce alți 10 spioni ruși au fost deconspirați în SUA, decizia serviciilor de informații Europene de a da publicității cazul Frith/Cherepanov este motivat și de dorința de a atrage atenția asupra creșterii dramatice a activităților de spionaj ale Kremlinului în Europa.

De asemenea, serviciile de informații din Occident se tem că unul sau mai mulți „ilegali” ar putea să își contruiască o carieră în interiorul unui guvern european sau al unei instituții internaționale.

La începutul verii, în 2010, legenda lui Henry Frith s-a destrămat. Înainte însă, un alt eveniment a atras atenția presei internaționale. 

Pe 27 iunie 2010, FBI a arestat 10 agenți ruși în Boston, New York și Washington. Cele 10 persoane erau acuzate că au lucrat ilegal ca spioni pentru SVR, Serviciul de Informații rus, care a apărut după destrămarea URSS-ului în 1991. Membrii grupării, care au început să fie cunoscuți sub porecla „cei 10 de la FBI” pozau de ani de zile ca cetățeni americani, aveau identități false și contacte în SUA încă de la mijlocul anilor '90.

În seara de 28 iunie, în apropiere de casa lui Frith din Madris, un agent britanic l-a abordat. După ce s-au salutat, conversația, care a fost înregistrată, a avut loc în limba engleză.

„Ai câteva minute să stăm de vorbă?”, a întrebat agentul potrivit transcrierii conversației obținută de Politico.

„Îmi pare rău”, a spus Frith.

„Cred că este foarte important să mă asculți. În mâinile mele am viața ta. Și trebuie să vorbim, pentru că afli într-o situație foarte dificilă. Dacă nu vorbim acum atunci mă tem că vei avea probleme mari aici în Spania. Eu lucrez pentru un serviciu de informații din Vest tu pentru unul rus. Știu că este un șoc pentru tine și îmi pare rău că trebuie să avem discuția aceasta pe stradă, dar este singurul mod în care te puteam contacta și să fim în siguranță”, a continuat agentul britanic.

Cherepanov a negat totul. „Te înșeli” și „nu” au fost singurele cuvinte pe care le-a rostit. Agentul britanic i-a cerut să stea de vorbă 20 de minute, dar Cherepanov a refuzat. Apoi agentul britanic a încercat să îl convingă pe rus să devină agent dublu.

„Pot face ca viața ta să fie mai bună, mult mai bună. Autoritățile spaniole vor veni, poliția va veni. Va fi un scandal imedns și toată viața ta va fi ruinată”, a spus agentul britanic.

Cherepanov a continuat să insiste că numele său este Henry Frith și a doua zi s-a îmbarcat într-un avion și a părăsit Spania. A fost dus la aeroport de fiul partenerei lui din Spania, un bărbat care și după ce a aflat adevărul a continuat să se gândească la el ca la partenerul mamei sale, bărbatul care a ajutat-o să treacă peste niște moment dificile din pricina bolii de care suferea. Abia când mama lui a murit, Alejandro Valdezate Sanchez a acceptat faptul că Henry Frith nu se va mai întoarce niciodată. 

Agentul rus avea un sistem bine pus la punct care îi permitea să comunice direct cu Moscova, sistem prin care primea instrucțiunii cu privire la data și locul în care urma să se întâlnească cu un alt agent rus, de obicei într-o țară din apropierea Spaniei. El scrie rapoarte către Moscova pe un laptop codat special și pe urmă le copia pe un USB securizat pe care le punea, în ceea ce serviciile secrete numesc „căsuțe poștale moarte” din Spania. Apoi stick-ul de memorie era preluat discret de un diplomat rus din Madrid.

Serviciile de contraspionaj nu au dezvăluit ce „daune” au provocat spionii securității naționale. Despre „cei 10 de la FBI” s-a spus că aveau surse și schimbau informații cu ajutorul unor laptop-uri și stick-uri de memorie securizate. Totuși, când dosarul a ajuns la proces singurele lucruri de care au fost acuzați de autoriățile SUA au fost spălare de bani și conspirație pentru că au acționat ca agenți neînregistrați pe teritoriul unui guvern străin. Nu au fost acuzați de faptul că ar fi accesat informații clasificate.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Liviu Dragnea, “trădarea” supremă față de PSD: “Presă plătită îl apără pe Ciolacu în cazul Nordis!”
Digi FM
Motivul pentru care Fuego nu s-a căsătorit până la 48 de ani: “Când ajungem în camera noastră, suntem niște...
Pro FM
Cheryl Cole, solista care l-a făcut tată pe Liam Payne, îndurerată la înmormântarea cântărețului. Mesajul din...
Film Now
Selena Gomez dezvăluie cel mai bun sfat pe care l-a primit de la o femeie: „Chiar funcționează!”
Adevarul
Elena Lasconi, fotografii cu fiica ei, înainte de alegeri. „Avem multe de învățat de la copiii noștri”
Newsweek
HAOS la Poșta Română: Peste 2.000.000 de pensii, în pericol să nu fie livrate. Guvernul intervine
Digi FM
Denis Drăguș, împăcare neașteptată cu familia sa, cu care nu mai vorbise de cinci ani. Tatăl atacantului: „Am...
Ylva Johansson
Șefa migrației din UE a tras un semnal de alarmă cu privire la vizele rusești. Care ar fi amenințările la...
Digi Animal World
Un bărbat s-a deghizat în crocodil și a încercat să-i atragă atenția unui aligator adevărat. Imaginile sunt...
Film Now
Joaquin Phoenix, gesturi atente și priviri pline de iubire pentru soția lui, Rooney Mara. Discreți și...
UTV
One Direction, reuniti pentru a-l conduce pe ultimul drum pe Liam Payne. Imagini emotionante de la...