Pentagonul se pregăteşte să pensioneze celebrul Humvee. De vreo 30 de ani e vehiculul emblematic al US Army. I s-ar putea spune şi legendar, dacă nu ar fi fost precedat de și mai faimosul Jeep, care a rămas imaginea clasică a maşinii militare.
L-ATV este un așa-numit vehicul tactic ușor și este produs de compania americană Oshkosh. Seamănă cu Humvee. Cu un motiv. L-ATV ar putea înlocui Humvee-ul, dacă Oshkosh va câștiga licitația de peste 20 de miliarde de dolari organizată de Pentagon.
Alte doua companii mai sunt în cursa. Gigantul aeronautic Lockheed Martin și AM General.
Cei de la AM General sunt chiar producătorii Humvee-ului ce urmează sa fie pensionat de Armata Statelor Unite. Pentru noul contract, compania propune un nou Humvee, denumit BRV-O, cu o propulsie hibridă și un blindaj modular.
Când vine vorba de livrarea unor astfel de mașini, AM General are cea mai mare experiență dintre cei trei finaliști în cursa pentru contractul oferit de Pentagon. Totuși, chiar dacă sunt specializați pe avioane, rivalii de la Lockheed Martin speră să dea lovitura și pe segmentul mașinilor militare.
Lockheed Martin a lucrat cu British Aerospace Systems ca să creeze un înlocuitor pentru Humvee. Britanicii au produs blindajul, propulsia se bazează pe o tehnologie asemănătoare cu cea folosita de AM General pe noul sau Humvee, iar motorul este unul de mare putere produs de Cummins.
Concursul pentru înlocuirea Humvee-ului a intrat în linie dreaptă. Cele trei vehicule propuse de Oshkosh, Lockheed Martin și AM General vor fi testate de Pentagon, apoi va fi stabilit un câștigător.
În acest moment, forțele militare americane au peste 200.000 de Humvee-uri, însă Pentagonul consideră că nu le mai oferă suficientă protecție soldaților.
Înlocuirea lor va fi una graduală, care se va întinde pe mai mulți ani. Vechile vehicule nu vor fi casate, ci vor fi oferite poliției americane și aliaților Statelor Unite.
României, Washingtonul i-a oferit Humvee-uri noi, în mai multe tranșe, începând cu 2006. De acum încolo ar putea primi și modele la mâna a doua, care chiar dacă nu se mai ridică la standardele americanilor, sunt mai bune decât vehiculele aflate în dotarea armatei române.