Patriarhul ecumenic Bartolomeu i-a mulţumit PF Daniel pentru solidaritatea privind Bazilica „Sfânta Sofia” din Istanbul

Data publicării:
bartomeu daniel

Patriarhul ecumenic Bartolomeu i-a mulţumit Patriarhului Bisericii Ortodoxe Române, Daniel, pentru susţinerea exprimată în cazul Bazilicii „Sfânta Sofia” din Istanbul, în contextul în care autorităţile turce au decis transformarea ei în moschee după 86 de ani, informează Agerpres.

"Din adâncul sufletului vă mulţumim pentru scrisoarea Preafericirii Voastre, prin care vă exprimaţi întristarea profundă atât personală, cât şi a Preasfintei Biserici din România cu privire la decizia recentă luată de autorităţile statale turce de transformare a muzeului Sfintei Sofia în moschee musulmană", a scris Patriarhul Bartolomeu, potrivit basilica.ro.

Patriarhul ecumenic a atras atenţia că "nicio intervenţie la această clădire nu poate acoperi, schimba sau face să dispară mesajul binevestitor şi misiunea Bisericii acesteia, despre care s-a spus cu înţelepciune că reprezintă întipărirea arhitecturală a dogmei de la Calcedon".

Ca răspuns la scrisoarea Patriarhului Daniel, Patriarhul Constantinopolului a afirmat că doar utilizarea Catedralei ''Sfânta Sofia'' ca biserică creştină "răspunde esenţei şi mărturiei izbăvitoare a ei".

Cu privire la primele rugăciuni musulmane care au răsunat în interiorul Catedralei ''Sfânta Sofia'' după 86 de ani, Patriarhul Ecumenic a spus că musulmanii s-au rugat "într-o biserică creştină, într-o atmosferă creştină în general şi nu doar datorită icoanelor care au fost acoperite".

„Singura utilizare care respectă şi indică adevărul şi sfânta misiune a Sfintei Sofia este funcţionarea ca lăcaş de cult creştin”

Înaltul ierarh ortodox a arătat că "singura utilizare care respectă şi indică adevărul şi sfânta misiune a Sfintei Sofia este funcţionarea ca lăcaş de cult creştin" şi că "Biserica Înţelepciunii lui Dumnezeu ca amprentă arhitecturală a izbăvirii neamului omenesc şi a întregii creaţii în Hristos aparţine întregii omeniri".

Patriarhul Bartolomeu a mai subliniat că includerea Catedralei ''Sfânta Sofia'' pe lista monumentelor patrimoniului mondial UNESCO (1985) confirmă caracterul ei de simbol al credinţei şi civilizaţiei creştine şi al artei universale.

Patriarhia Română şi-a exprimat luna trecută susţinerea pentru menţinerea ca muzeu a Bazilicii ''Sfânta Sofia'' din Constantinopol (Istanbul), precum şi solidaritatea cu toţi cei care "apără acest simbol" al Bisericii Ortodoxe universale.

"În data de 8 iulie, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a adresat o scrisoare Sanctităţii Sale Bartolomeu, Arhiepiscopul Constantinopolului - Noua Romă, în care exprimă susţinerea Patriarhiei Române pentru menţinerea statutului actual al Basilicii 'Sfânta Sofia' din Constantinopol (Istanbul), ca muzeu. Demersul Patriarhiei Române are în vedere valoarea inestimabilă a acestei basilici, unanim recunoscută ca simbol al credinţei şi civilizaţiei creştine şi al artei universale, ceea ce a determinat înscrierea sa de către UNESCO în patrimoniul cultural universal în anul 1985", menţiona Patriarhia.

Prin demersul Bisericii Ortodoxe Române, membrii Sfântului Sinod au exprimat un sprijin concret faţă de Patriarhia Ecumenică, în apărarea statutului actual al Basilicii ''Sfânta Sofia''.

Patriarhul ecumenic Bartolomeu:  Transformarea Catedralei „Sfânta Sofia” într-o moschee i-ar dezamăgi pe creştini şi ar provoca o „prăpastie” între est şi vest

Patriarhul ecumenic Bartolomeu, liderul spiritual al circa 300 de milioane de creştini ortodocşi din întreaga lume, declara că transformarea Catedralei ''Sfânta Sofia'' într-o moschee i-ar dezamăgi pe creştini şi ar provoca o "prăpastie" între est şi vest.

Construită de împăratul Justinian cel Mare în anul 537, ''Sfânta Sofia'' a fost transformată în moschee în 1453 de sultanul Mahomed al II-lea Cuceritorul, după ce otomanii au ocupat Constantinopolul şi şi-a păstrat acest statut până la decretul din 1934 al lui Mustafa Kemal Ataturk, părintele statului turc modern.

Consiliul de Stat din Turcia, cea mai înaltă instanţă administrativă, a anulat, pe 10 iulie, decretul respectiv, iar după câteva ore, preşedintele Turciei a semnat un alt decret, prin care a retransformat edificiul în lăcaş de cult musulman.

Editor web: Liviu Cojan

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri