FOTO: AFP / MEDIAFAX
Legea adoptată de Parlamentul de la Kiev permitea utilizarea oficială a limbilor regionale în instituţiile publice locale, în cazul în care 10% din totalul populaţiei dintr-un teritoriu vorbeşte o limbă minoritară. Adoptarea legii a stârnit o serie de proteste și nemulțumiri, în special în vestul naționalist al Ucrainei.
La alegerile prezidențiale din 2010, președintele Viktor Ianukovici a avut sprijinul comunității românești din Ucraina, dar și al rusofonilor, promițând, în schimb, ridicarea la statutul de limbă regională a limbilor minorităților.
La sfârșitul anului trecut, româna a devenit limbă regională într-unul dintre cele mai mari raioane din Ucraina. Administraţia din raionul Teceu, aflat în vestul ţării, a decis acest lucru în urma unei solicitări făcute de organizaţia românilor care locuiesc în regiune şi care sunt majoritari în nouă localităţi. De la adoptarea legii referitoare la limbile minorităților, în 2012, limba română fusese folosită ca limbă regională în doar câteva localităţi din Ucraina, dar nu într-un raion întreg.
Ce reacții a provocat în rândul comunității românilor din Ucraina anularea acestei legi puteți citi AICI.