În faţa Parlamentului, premierul grec Alexis Tsipras a recunoscut că propunerile de reformă, înaintate creditorilor, sunt departe de promisiunile electorale ale partidului pe care îl conduce, Syriza, dar insistă că sunt cele mai bune pentru această etapă.
Alexis Tsipras a recunoscut că atât el, cât şi echipa sa au făcut greşeli în timpul negocierilor, dar a ţinut să sublinieze că au reuşit să-şi păstreze demnitatea pe perioada discuţiilor, un atac voalat la adresa guvernelor precedente. Mai mult, premierul grec susţine că totul a fost făcut în interesul naţional.
Citiţi şi
Ediție specială Jurnalul de seară. Ce cred românii din Grecia despre situația în care se află țara
Putin critică modul în care UE a gestionat criza elenă
Alexis Tsipras: „Este datoria noastră naţională să ne ţinem poporul în viaţă, ca să lupte pentru drepturile sale cu mândrie şi să lupte cu încăpăţânare pentru progres şi prosperitate”.
În discursul său de la tribuna Parlamentului, Alexis Tsipras a făcut iarăşi referire la şantaje venite de la partenerii de dialog şi a spus că unele cercuri din cadrul Uniunii Europene vor să scape continentul de guvernul său de stângă. Şeful executivului de la Atena i-a felicitat pe greci pentru faptul că au votat "NU" la referendum, o decizie pe care o consideră dificilă, curajoasă şi de importanţă istorică. Chiar şi aşa, Alexis Tsipras nu crede că şi-a trădat cetăţenii prin planul de reforme trimis la Bruxelles, deoarece nu vede în rezultatul votului popular un mandat pentru ieşirea din Zona Euro.
Alexis Tsipras: „Am înţeles că votul "NU" al poporului înseamnă să ajungem la o înţelegere mai bună, un vot pentru demnitate din partea unui procent mare din populaţia Greciei, mii de oameni care au fost umiliţi şi sărăciţi. De asemenea, am considerat că votul "NU" reprezintă şi un vot de încredere pentru guvern şi pentru eforturile sale”.
Momentul crucial al crizei greceşti este la reuniunea de urgenţă a liderilor din cele 28 de ţări ale Uniunii Europene. Guvernul grec spune că, cel mai probabil, se va ajunge la un acord în cadrul acestei şedinţe, dar că nu este nimic sigur.
Euclid Tsakalotos, ministrul grec de Finanţe: „Dacă ceva nu se schimbă luni, dacă nu avem optimism, dacă nu facem toţi eforturi pentru o nouă zi şi nu câştigăm încrederea grecilor, atunci o să avem o mare problemă”.
Potrivit proiectului de reforme, Guvernul de la Atena se angajează să crească TVA-ul, să taie ajutoarele pentru cei cu pensii mici, să elimine stimulentele pentru pensionări anticipate şi să reducă birocraţia pentru a favoriza investiţiile. În schimb, oficialii greci solicită Uniunii Europene o nouă linie de credit care să asigure finanţarea statului elen pentru următorii trei ani. Experţii instituţiilor care au analizat planul trimis de Atena susţin că statul elen ar avea nevoie de 74 de miliarde de euro ca să-şi respecte obligaţiile.