Foto: Gulliver/Getty Images
Eurodeputații ecologiști au propus, pe 7 aprilie, crearea acestei comisii de anchetă. Comisia specială de anchetă a PE va avea 65 de membri și 12 luni la dispoziție pentru a prezenta un raport, informează Agerpres.
Ea va investiga presupusele contravenții și greșeli de administrare în aplicarea de către Comisia Europeană sau de către statele membre a legislației UE privind spălarea de bani, evitarea taxelor și evaziunea fiscală.
Comisia de anchetă ''va putea continua investigațiile comisiei speciale pentru LuxLeaks'', scandal apărut în urma unor scurgeri de informații care au dezvăluit existența unui sistem de evaziune fiscală pe scară largă în rândul companiilor multinațiopnale, în special a celor active în Luxemburg, a afirmat Eva Joly, purtătoarea de cuvânt a grupului ecologist din PE pentru fiscalitate.
Potrivit lui Joly, comisia va trebui să se concentreze pe anchetele cu privire la cooperarea între state, ca și la rolul intermediarilor, printre care al celor din sectorul financiar, și al cabinetelor de avocatură''.
O anchetă realizată de către circa o sută de publicații din întreaga lume în legătură cu 11,5 milioane de documente a dus la dezvăluirea de conturi în paradisuri fiscale aparținând unor 140 de responsabili politici sau personalități.
Documentele, regrupate sub denumirea de 'Panama Papers', au provenit de la casa de avocatură Mossack Fonseca, având sediul în Panama.
Potrivit Consorțiului internațional al jurnaliștilor de investigații (ICIJ), ce a reunit pentru această activitate 370 de jurnaliști din peste 70 de țări, mai mult de 214.000 de entități offshore au fost implicate în operațiuni financiare în peste 200 de țări și teritorii din întreaga lume.