©FOTO: Gulliver/GettyImages
Papa Francisc întinde mâna celor care au divorțat și s-au recăsătorit și recunoaște valoarea anumitor uniuni liber consimțite, dar totuși nu modifică dogma căsătoriei catolice. Abordarea în privința homosexualității rămâne aceeași, cu prețul de a-i dezamăgi pe cei care pledau pentru o schimbare radicală.
După convocarea a două sinoduri pe tema familiei, în 2014 și 2015, Vaticanul a dat publicității, vineri, un text foarte așteptat, în care sunt formulate concluziile.
Suveranul Pontif răspunde în parte așteptărilor celor care au divorțat și s-au recăsătorit, recomandând integrarea lor în Biserică și respingând o blamare definitivă a lor. Cea mai importantă solicitare a catolicilor divorțați, dar recăsătoriți civil – accesul la împărtășanie, moment-cheie al liturghiei catolice – nu este totuși menționată direct în lungul text, de 260 de pagini, consacrat familiei și căsătoriei și intitulat „Amoris Laetitia” (Bucuria dragostei).
Pe de altă parte, directivele mențin statu quo-ul în privința homosexualilor, care aproape că nu sunt pomeniți în text. Biserica catolică refuză în continuare să le recunoască uniunile. În acest text, numai două paragrafe sunt consacrate homosexualității, menționându-se cu precădere necesitatea de a fi alături de familiile în care unul dintre membri manifestă „o tendință homosexuală”.
„Fiecare persoană, indiferent de orientarea sa sexuală, trebuie să fie respectată în demnitatea sa și primită cu respect”, spune Papa. „Nu există nicio bază pentru a asimila sau stabili analogii, chiar și îndepărtate, între uniunile homosexuale și planul lui Dumnezeu privind căsătoria și familia”, declară Sfântul Părinte.
În scrisoarea sa către cler şi credincioşi, papa Francisc cheamă către o apropiere de persoanele divorţate, recăsătorite, plus cei din parteneriatele civile, chiar dacă îi descrie pe toţi aceştia, drept catolici „imperfecţi”. Deschiderea Suveranului Pontif şi a Bisericii Catolice se opreşte însă aici, pentru că scrisoarea Papei menţine aceeaşi atitudine faţă de cuplurile homosexuale.
Acestea nu sunt recunoscute de Vatican, chiar dacă multe ţări majoritar catolice au legalizat deja mariajele între persoanele de acelaşi sex.
În acelaşi document, elaborat de Papa Francisc după sinodurile din ultimii doi ani, Suveranul Pontif susţine că trebuie să primeze conştiinţa personală, nu regulile, chiar şi atunci când vine vorba despre sex sau căsătorie.