"Din punctul de vedere al educaţiei, căsătoriile între persoane de acelaşi sex lansează provocări pe care uneori ne este greu să le înţelegem", a declarat Papa Francisc într-un discurs susţinut în faţa membrilor Uniunii Internaţionale a Superiorilor Generali, pronunţat în noiembrie, din care au fost publicate fragmente pe site-uri ale unor publicaţii italiene abia sâmbătă.
"Numărul de copii şcolarizaţi ai căror părinţi s-au despărţit este foarte mare", a continuat el, adăugând că structura familiei este pe cale să se schimbe.
"Îmi amintesc un caz al unei fetiţe triste, care i-a mărturisit învăţătoarei ei că "prietena mamei mele nu mă iubeşte"", a spus Papa, citat de presă.
Francisc a apreciat că cei însărcinaţi cu educaţia este necesar să se întrebe "cum să înveţe despre Cristos o generaţie în transformare". "Este necesar să avem grijă să nu le inoculăm un vaccin împotriva credinţei", a subliniat Papa.
Papa a manifestat deschidere faţă de minorităţile sexuale
În pofida faptului că Biserica se află în conflict cu lesbienele, gay-i, bisexualii şi comunitatea trasgender pe tema căsătoriei între persoane de acelaşi sex şi homosexualităţii, încercările de deschidere din partea Papei Francisc au fost apreciate.
În iulie, el a schiţat un gest în direcţia gay-ilor, declarând că "dacă cineva este gay şi îl caută pe Dumnezeu cu sinceritate, cine sunt eu să îl judec?".
În decembrie, revista americană The Advocate, dedicată homosexualităţii, l-a desemnat pe conducătorul Bisericii Catolice "cea mai influentă persoană din 2013 în privinţa vieţii (membrilor comunităţii) LGBT (lesbiene, gay, bisexuali şi transsexuali)".
Papa a convocat o Adunare Extraordinară a episcopilor anul viitor, pentru a discuta despre poziţia Bisericii faţă de familie şi care urmează să abordeze, între altele, problemele persoanelor divorţate recăsătorite şi copiilor cu părinţi divorţaţi.