Organizaţia Mondială a Comerţului este aproape să semneze cel mai mare acord din istoria sa. Un acord care va reduce birocraţia de la vamă, care va reduce timpul petrecut de mărfuri acolo şi implicit şi costurile. Mai sunt foarte puţine ţări care trebuie să-l parafeze, iar estimarea e că acordul va fi implementat în cel mult două săptămâni.
Acordul de facilitare a comerţului prevede proceduri vamale standard în interiorul Organizaţiei sub umbrela căreia se reunesc aproape toate ţările din lume. Este un acord istoric. Se estimează că va creşte schimburile comerciale internaţionale cu o mie de miliarde de dolari şi că de unul singur va genera o creştere economică globală de 0,5 % pe an. În momentul de faţă în vămile multor state mărfurile pot staţiona mai bine de o lună de zile.
Roberto Azevedo, directorul Organizaţiei Mondiale a Comerţului: „Dacă acordul este implementat complet şi corect, mărfurile vor ajunge în câteva zile. Deci lucrurile vor trece de graniţa mult mai uşor, mult mai transparent şi la costuri mai mici”.
Cele mai avantajate ar fi ţările în dezvoltare de vreme ce marile economii au deja proceduri destul de simple. Chiar şi aşa, calculele Organizaţiei Mondiale ale Comerţului arată că în medie timpul necesar validării unui import ar scădea cu o zi şi jumătate iar pentru exporturi, cu aproape două zile. Faţă de media de acum ar fi reducere a timpului pierdut de 47, respectiv 91%. În consecinţă, ţările în dezvoltare şi-ar creşte exporturile cu până la 730 de miliarde de dolari pe an, iar cele dezvoltate cu 580 de miliarde.
Pentru ca acordul să intre în vigoare este nevoie ca trei sferturi dintre membrii Organizaţiei să-i dea undă verde. Până la ţinta de 110 state însă mai e puţin. Ar trebui să mai spună DA Iordania, Kuweitul şi Ciadul, şi toate au lăudat în trecut iniţiativa.
Uniunea Europeană şi Statele Unite au fost printre primii susţănători, însă există temerea că noua administraţie de la Washington vine şi cu o nouă viziune. Una care implică războaie comerciale.
Roberto Azevedo, directorul Organizaţiei Mondiale a Comerţului: „Problema cu un război comercial este că ignoră sistemul, că se fac lucrurile complet în afara rigorilor, a regulilor cărora nu li se mai oferă deloc atenţie. De aceea am tot spus că ar fi un scenariu rău, un scenariu foarte rău”.
Dincolo de săgeţile aruncate de Donald Trump Mexicului şi Chinei, observatorii văd la nivel global o deteriorare a liberului schimb. În 2015, potrivit Global Trade Alert, cele mai mari 20 de economii ale lumii au luat 644 de măsuri protecţioniste. Apoi, în 2016, prognoza de creştere a comerţului internaţional a fost revizuită puternic în jos, exact la nivelul atins în criză.
Foto: Gulliver/Getty Images