Orașul unde se lucrează până miercuri

Data actualizării: Data publicării:
1024px-Sinop,_north_walls
FOTO: Wikipedia

Sinop este un oraș din Turcia care s-a regăsit mai mulți ani la rând în topul celor mai fericite locuri din lume. Aici s-a născut filozoful Diogenes, cel care i-a provocat pe oameni să se bucure de ceea ce au și să nu-i intereseze de ceea ce nu au.

1024px-Sinop,_north_walls
FOTO: Wikipedia

La 730 de kilometri de Istanbul, pe coasta nordică a Turciei, unde pădurile se întâlnesc cu Marea Neagra, se găsește orașul Sinop, loc renumit pentru oamenii relaxați și fericiți care îl populează.

Jurnaliștii BBC au vizitat orașul și au dezvăluit în detaliu experiențele plăcute care îi așteaptă pe toți cei care ajung aici.

Deși în comparație cu restul Turciei, orașul nu stă foarte bine din punct de vedere al infractrurii și sănătății, Sinop este considerat de Institutul Sondajelor de Satisfacție a Vieții unul dintre cele mai fericite locuri. Care e secretul?

Sinop este cunoscut ca fiind locul de naștere a filozofului grec Diogenes, care a trăit ca un cerșetor pe aceste străzi în jurul anilor 300 î. H. Datorită stilului său de viață, filozoful și-a câștigat porecla „Cynic”, un cuvânt derivat de greaca veche care înseamnă „câine”. Diogenes este considerat inițiatorul cinismului – credința conform căreia convențiile sociale ne limitează libertatea personală și ne împiedică să trăim o viață bună, în timp ce traiul în concordanță cu natura este cel mai satisfăcător.

Diogenes a găsit fericirea într-o viață simplă în concordanță cu natura – o viață în care i-a provocat pe cei pe care i-a cunoscut să se bucure de ce au și să nu-i intereseze nimic din ceea ce nu au”, a explicat Stephen Voss, profesor la universitatea de Filozofie din Istanbul.

Diogenes a ales să trăiască doar cu hainele de pe el și își improvizase un butoi în care dormea. El critica, prin umor, practicanții religioși, liderii politici și pe alții care aderau la ceea ce el credea că sunt ordine sociale nenaturale.

Potrivit unei legende locale, Alexandru cel Mare a mers să-l viziteze pe Diogenes, pe care l-a întâlnit pe străzi. Atunci când a fost întrebat dacă vrea ceva de la rege, filozoful i-a spus „Poți să te dai mai încolo, îmi blochezi lumina soarelui”.

800px-Diogenes_statue_in_Sinop-full
FOTO: Wikipedia

Localnicii încă își ghidează stilul de viață după credințele filozofului. În centrul orașului a fost ridicată o statuie a lui Diogenes, în 2006.

În oraș nu există semafoare, iar cu toate acestea, mașinile circulă în armonie. De fapt, trotuarele sunt pline de oameni care aleg mai degrabă să meargă pe jos decât să conducă. Nimeni nu se gărbește să ajungă undeva deși este o zi de muncă. Se spune că nimeni din birocrația Sinop nu lucrează după miercuri.

Într-o mică piață, lângă o moschee, se află un pub. Acest lucru pare a fi în conflict cu guvernul Turciei, care în 2013 a interzis vânzarea de alcool la o distanță mai mică de 100 de metri de o moschee. Cu toate acestea, nimeni nu este deranjat. Pare că orașul are propria abordare asupra chestiunilor culturale și religioase.

Ca femeie, poți să mergi în pantaloni scurți și nimeni nu te deranjează”, spune Aylin Tok, managerul unui restaurant local.

Întrebată care e secretul armoniei din Sinop, Aylin Tok, a spus: „Nu există senzația că unii oameni sunt bogați și alții sunt săraci. Oameni din toate straturile societății merg la aceași cafenea să mănânce simit (un covrig turcesc acoperit cu susan) și să bea ceai sau cafea.”

Timpul nu a stat în loc în Sinop din perioada în care Diogenes trăia. Însă deși arhitectura este modernă, nu se găsesc zgârie-nori, iar localnicii preferă un stil de viață mai simplu. Pare că, deși oamenii nu sunt atât de extremi ca Diogenes, elementul cheie al cinismului – mai ales partea cu traiul liniștit – încă dăinuie în oraș.

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri