Pe fondul acestui scandal, preşedintele Lituaniei a anunţat că ţara sa este pregătită să-şi asume responsabilitatea în cazul centrelor de detenţie. Totul, în contextul în care Lituania figurează pe lista ţărilor acuzate că au găzduit închisori CIA, alături de România şi Polonia.
„S-a făcut ce era necesar, am avut justificare pentru modul în care am acţionat şi cu siguranţă aş face-o din nou”, a spus Dick Cheney, fost vicepreşedinte al Statelor Unite în timpului mandatului lui George W. Bush.
Dick Cheney a luat apărarea CIA în scandalul închisorilor secrete. El susţine că liderul de la Casa Albă a ştiut tot timpul ce fel de metode de interogare erau folosite, dar crede că asemenea lucruri erau necesare, după atacurile teroriste din 2001.
„3.000 de americani au murit pe 11 septembrie 2001 din cauza acestor indivizi, nu am niciun fel de milă pentru ei. Cât de frumos poţi să te porţi cu cei care au omorât 3.000 de americani?”, a adăugat Dick Cheney.
ONU spune că torţionarii trebuie aduşi în faţa justiţiei, asta în timp ce fostul angajat al CIA, care a creat programul, consideră că acuzele nu sunt întemeiate.
Fostul psiholog al aviaţiei americane, unul dintre oamenii care a pus bazele programului CIA de interogare a suspecţilor de terorism, consideră că agenţia nu a greşit cu nimic.
„Mi se pare incredibil să crezi că pălmuirea lui Khalid Sheikh Mohammed este rea, dar să trimiţi o rachetă în timp ce o familie organizează un picnic şi să omori toţi copiii, bunica şi pe toată lumea este bine”, a spus James Mitchell, fost psiholog, citat de Reuters.
Pe de altă parte, înaltul comisariat al ONU pentru drepturile omului susţine că tortura este ilegală în orice situaţie şi că cei care au practicat-o trebuie judecaţi.
„Dezbaterea care urmează cred că ar trebui să fie despre responsabilitate, dacă oamenii pot fi inculpaţi. Nu doar oamenii care au torturat, dar şi oamenii care au ordonat asta şi cei care au făcut asemenea politici”, a spus Rupert Coleville, purtător de cuvânt al Înaltului Comisariat ONU pentru Drepturile Omului, citat de Reuters.
Polonia recunoaşte că a avut închisori CIA. Casa Albă: Metodele brutale ale CIA au subminat autoritatea morală a SUA
Între timp, fostul preşedinte polonez, care era în funcţie în perioada de după 11 septembrie 2001, a recunoscut că Polonia a găzduit închisori secrete ale CIA, dar că nu ştia ce s-a întâmplat acolo.
„Partea americană a apelat la cea poloneză cu o cerere de a găsi un loc retras unde să poată conduce operaţiuni cu scopul de a obţine informaţii mai eficient de la oameni care erau dispuşi să coopereze cu partea americană. Am fost de acord cu acest lucru”, a spus Aleksander Kwasnievski, fost preşedinte al Poloniei.
Şi irakienii au condamnat programul secret de interogări al CIA: „Acest comportament este o încălcare gravă a drepturilor omului, deoarece mulţi oameni nevinovaţi au ajuns victimele torturii CIA”, a spus Hunien al-Kadu, fost membru al comisiei irakiene pentru drepturile omului.
Mesajul de la Casa Albă este clar: fosta administraţie este responsabilă deoarece lumea şi-a pierdut încrederea în autoritatea morală a Statelor Unite.
„Raportul Senatului a scos în evidenţă faptul că nu a fost o îndrumare bună, o conducere bună, că nu a fost o supraveghere bună a acestor programe”, a spus Josh Earnest, purtător de cuvânt al Casei Albe.
Senatul american a analizat peste 6 milioane de pagini de documente ale CIA şi a concluzionat că agenţia de informaţii nu a reuşit să stopeze nici un atac cu ajutorul tehnicilor brutale de interogare, comparabile cu tortura.