Organizația Mondială a Sănătății reacționează la informațiile venite din mai multe state europene, care ar dori să amâne administrarea celei de-a doua doze din vaccinul anti-COVID din motive de stocuri insuficiente. OMS precizează că acest lucru se poate face doar în condiții excepționale și recomandă administrarea celor două doze de vaccin într-un interval de 21-28 de zile.
Cererea de vaccinuri împotriva coronavirusului a crescut semnificativ, în condițiile în care Guvernele adoptă noi restricții și măsuri de lockdown pentru a limita răspândirea virusului, în special a noilor tulpini, notează Reuters.
SAGE (n.r - Grupul Experților de Consultanță Strategică pentru Imunizare) recomandă administrarea a două doze de vaccin într-un interval de 21-28 de zile și admite că doar în situații speciale intervalul de timp ar putea fi mărit.
"SAGE a făcut o prevedere pentru ca țările aflate în circumstanțe excepționale privind aprovizionarea cu vaccin și situații epidemiologice deosebite să întârzie administrarea celei de-a doua doze pentru câteva săptămâni, pentru a maximiza numărul de persoane care beneficiază de o primă doză", a declarat Alejandro Cravioto, președintele Grupului Strategic de Experţi Consultanţi în Imunizare (SAGE), într-un briefing de presă online.
Directorul general al SAGE, Joachim Hombach, susține că mărirea intervalului de timp dintre cele două doze de vaccin Pfizer este totuși acceptabilă pentru ţările care nu pot aplica recomandarea principală.
”JCI, autoritatea care face recomandări de acest tip din Marea Britanie, a acordat o flexibilitate de până la 12 săptămâni, ţinând cont de circumstanţele specifice cu care se confruntă ţara”, a spus acesta.
”Recunoaştem în totalitate că ţările pot considera că trebuie să fie mai flexibile în ceea ce priveşte administrarea celei de-a doua doze. Dar este important de reţinut că există foarte puţine … date empirice din studiile care stau la baza acestui tip de recomandare ”, a conchis Hombach.
Editor : Alexandra Andronie