„Omar Cecenul”, care purta o barbă roşcată şi care era cunoscut pentru ardoarea sa în luptă, se afla în colimatorul administraţiei americane, care îl prezenta ca pe un ”lider de război experiementat” ce ocupa un post similar celui de „ministru al Apărării” în cadrul organizaţiei jihadiste.
Administraţia Statelor Unite a pus pe capul său o recompensă în valoare de cinci milioane de dolari.
Citând „o sursă militară”, Amaq, o agenţie afiliată Statului Islamic, a anunţat că Omar al-Shishani a fost ucis „în oraşul Sharqat, în timp ce participa (la bătălia) în vederea respingerii campaniei militare împotriva oraşului Mosul”, bastionul Statului Islamic în Irak.
Amaq nu a precizat nici când şi nici în ce circumstanţe a fost ucis Omar al-Shishani.
Moartea sa, în cazul în care va fi confirmată, reprezintă o nouă lovitură dată Statului Islamic. Organizaţia radicală a suferit mai multe înfrângeri de la începutul anului, inclusiv pierderea oraşului sunnit Fallujah, şi se aşteaptă la o ofensivă a armatei irakiene vizând recucerirea Mosulului, bastionul jihadiştilor în Irak începând din iunie 2014.
În acest sens, şeful Pentagonului, Ashton Carter, a cărui ţară este puteric implicată în eforturile antijihadiste ale Bagdadului, a anunţat luni că va trimite 560 de militari americani suplimentari pentru a ajuta forţele guvernamentale.
Washingtonul nu reacţionase miercuri seara faţă de anunţul morţii lui „Omar Cecenul”, însă un oficial american anunţa în martie că acest cadru al Statului islamic a fost „probabil ucis” într-un bombardament american în nord-estul Siriei.
Omar al-Shishani „a deţinut mai multe funcţii în conducerea organizaţiei militare a Statului Islamic, între care cea de ministru de război”, declara în martie Peter Cook, un purtător de cuvânt al Pentagonului.
„Omar Cecenul”, al cărui adevărat nume este Tarhan Taiumurazovici Batiraşvili, era cetăţean georgian. El s-a născut în 1986. Tatăl său este creştin, iar mama sa musulmană.
Pentagonul aprecia că moartea lui Omar avea să „afecteze capacitatea Statului Islamic de a recruta combatanţi străini, în special din Cecenia şi Caucaz”, dar şi capacitatea organizaţiei de a-şi „coordona apărarea bastioanelor” Rakka din Siria şi Mosul din Irak.
În cadrul grupării jihadiste, el avea reputaţia unui luptător experimentat. O biografie scrisă de un simpatizant al Statului Islamic şi publicată online îl prezintă ca pe „unul dintre cei mai buni strategi”, care „nu a pierdut vreuna dintre bătăliile pe care le-a purtat”.
Statul Islamic se confruntă cu dificultăţi pe teren, însă continuă să comită, cu regularitate, aentate în întreg Irakul, în zonele cu populaţie majoritar şiită.
Aproape 300 de persoane au fost ucise pe 4 iulie, la Bagdad, într-unul dintre cele mai sângeroase atacuri comise în Irak de la invazia americană din 2003.
sursa: News.ro