Ca să poată trimite trupe împotriva Statului Islamic, Barack Obama are nevoie de acordul Congresului Statelor Unite. Așa că Antony Blinken, unul dintre consilierii pe probleme de securitate de la Casa Albă, a ridicat în fața senatorilor de la Washington problema intervenției.
„Ne-am dori o autoritație de folosire a forței militare țintita spre scopul momentului, și anume înfrângerea Statului Islamic", a declarat în timpul audierilor din Senat oficialul de la Casa Albă.
Autorizația ar stabili clar numărul de trupe trimise în Irak și Siria și termenul la care acestea ar trebui retrase. În momentul de față, avioanele americane bombardeaza obiectivele strategice cucerite de Statul Islamic în Siria și Irak. Însă fără o prezenţă solidă la sol jihadiștii nu au putut fi împinși înapoi, ci controlează în continuare teritorii vaste, inclusiv o parte din rezervele de petrol ale Irakului.
Cotidianul britanic „The Guardian” a oferit noi detalii despre modul în care Statul Islamic transformă petrolul în bani. Un contrabandist iordanian a acceptat să vorbească. A povestit cum achiziţionează între 26 și 28 de tone de petrol de la Statul Islamic pentru 4.200 de dolari și vinde mai departe această cantitate în Iordania pentru 15.000 de dolari. Câștigă așadar peste 10.000 de dolari la un singur transport. Și de obicei efectuează opt transporturi pe săptămână, care înseamnă un profit de peste 80.000 de dolari pentru contrabandist.
O parte din petrolul irakian extras de Statul Islamic este transportat prin Siria și apoi este introdus în Iordania cu ajutorul unor vameși corupţi. Mita standard este de 650 de dolari pentru fiecare vameș, a spus contrabandistul citat de jurnaliștii britanici.
Deși sunt în război cu militanţii kurzi, jihadiștii Statului Islamic sunt prieteni cu traficanţii kurzi. Aceștia ajută Statul Islamic să își vândă petrolul în Turcia și Iran.
Statele Unite i-au cerut administraţiei regiunii autonome kurde din Irak să facă tot posibilul să îi oprească pe contrabandiști. Același lucru le-a cerut ONU tuturor ţărilor care se învecinează cu Siria și Irakul. Însă până acum, aceste eforuri sunt în zadar.