Cercetători chinezi au descoperit o metodă de a produce mari cantităţi de apă folosind sol selenar. Mostrele folosite au fost aduse pe Terra în urma misiunii lunare din 2020, a anunţat joi televiziunea chineză CCTV, relatează Reuters.
Cercetători din cadrul Academiei Chineze de Ştiinţe au descoperit că mineralele din solul lunar conţin mari cantităţi de hidrogen, care pot reacţiona cu alte elemente atunci când sunt încălzite la temperaturi foarte mari, producând vapori de apă.
„După trei ani de cercetări aprofundate și verificări repetate, a fost descoperită o nouă metodă de utilizare a solului lunar pentru a produce cantități mari de apă, care se așteaptă să ofere o bază de proiectare importantă pentru construirea viitoarelor stații de cercetare științifică lunară și stații spațiale”, a declarat CCTV.
Această descoperire poate avea implicaţii importante pentru proiectul Chinei de a construi o bază selenară permanentă, în cadrul cursei cu Statele Unite ale Americii de a găsi şi exploata resursele de pe Lună.
Directorul NASA, Bill Nelson, a tras în repetate rânduri un semnal de alarmă cu privire la progresele rapide ale programului spațial al Chinei și la posibilitatea ca Beijingul să domine locurile cele mai bogate în resurse de pe Lună.
Utilizând noua metodă, o tonă de sol lunar va putea produce aproximativ 51-76 kg de apă, echivalentul a mai mult de o sută de sticle de apă de 500 ml sau consumul zilnic de apă potabilă pentru 50 de persoane, a declarat radiodifuzorul de stat.
Agenția spațială chineză a stabilit anul 2035 ca dată până la care va fi construită o „stație de bază” la polul sudic al Lunii.
Anunțul descoperirii vine într-un moment în care oamenii de știință chinezi efectuează deja experimente pe mostre lunare aduse în iunie de misiunea Chang'e-6.
Editor : Marina Constantinoiu